Ukrajinskú feministku po proteste na Námestí sv. Petra prepustili

NETKY.SK • 27 December 2014, 18:36 • 2 min
Ukrajinskú feministku po proteste na Námestí sv. Petra prepustili

VATIKÁN - Členku ukrajinskej feministickej skupiny Femen Ianu Ždanovovú, ktorá na 1. sviatok vianočný vnikla do betlehemských jasličiek na vatikánskom Námestí svätého Petra a pokúsila sa odniesť odtiaľ sošku jezuliatka, dnes prepustili.

slovakia

left justify in out

Nesmie však už viac vkročiť na územie Vatikánu, Baziliky svätého Petra ani iných miest patriacich Vatikánu mimo jeho hraníc, informoval dnes hovorca Svätej stolice Federico Lombardi.
      

Skupina Femen International na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook uviedla, že Ždanovová protestovala svojím činom voči postoju Vatikánu k interrupciám.
      

Aktivistka kričala heslo "Boh je žena!", ktoré mala napísané aj na svojej obnaženej hrudi, keď prenikla cez zátarasu a zmocnila sa sošky z jasličiek. Príslušník Švajčiarskej gardy následne zakryl ženinu hruď svojím plášťom a odviedol ju do väzby.
      

K incidentu došlo približne hodinu po tom, čo pápež František udelil tradičné vianočné požehnanie Urbi et orbi. 
      

Lombardi v bezprostrednej reakcii uviedol, že Ždanovovú zatkli "za pohŕdanie, nemravné správanie a krádež".
      

Ide dosiaľ o najostrejšiu reakciu Vatikánu proti aktivistkám z Femenu. Sú známe protestmi proti rôznym politickým a spoločenským javom, pričom využívajú svoje dopoly obnažené telá. V minulosti podnikli už množstvo podobných protestných akcií na Námestí svätého Petra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies