Ukrajinskí separatisti nechcú s Kyjevom rokovať o prímerí

NETKY.SK • 23 Január 2015, 12:12 • 2 min
Ukrajinskí separatisti nechcú s Kyjevom rokovať o prímerí

MOSKVA - Vodca proruskej samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Zacharčenko už neplánuje rokovať s ukrajinským vedením o prímerí. Vyhlásil to dnes podľa ruskej tlačovej agentúry Interfax.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na dnešnom stretnutí so študentmi v Donecku Zacharčenko podľa Interfaxu dodal, že jednotky DĽR budú viesť ofenzívne operácie až po administratívne hranice Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Spresnil, že ak sa vyskytne ohrozenie aj z iných strán, "budeme ho likvidovať".

 

Podľa jeho slov protivládne jednotky momentálne postupujú smerom na Majorsk, ako aj na Avdijivku a Očeretino. Podobná situácia, keď separatistické jednotky vyšli do útoku, je aj v susednej samozvanej Luhanskej ľudovej republike, uviedol Zacharčenko. 

 

Interfax dnes citoval hovorcu ministerstva obrany DĽR Eduard Basurin, ktorý informoval, že situácia v oblasti letiska v Donecku, ako aj v Horlivke sa za posledných 24 hodín výrazne zhoršila, s čím súvisí aj značný počet obetí v radoch vojakov DĽR i civilistov.

 

 

 

 

Spresnil, že pri ostreľovaní oboch miest prišlo za posledných 24 hodín o život najmenej 16 civilistov. Jednotky DĽR tiež hlásia straty: padlo 24 mužov a ďalších 30 je vážne zranených. 

 

Podľa Basurina vládne sily v noci nadnes ostreľovali pozície DĽR najmenej 15-krát, pričom terčom boli aj civilistami obývané časti Donecka. V Horlivke pri ostreľovaní vládne jednotky zasiahli materskú školu aj nemocnicu, tvrdil Basurin.

 

Z porušenia dohody o prímerí však protivníka obviňuje aj velenie ukrajinskej vládnej armády, podľa ktorého separatisti za uplynulých 24 hodín zaútočili na pozície jednotiek protiteroristickej operácie (ATO) spolu 115-krát. Najintenzívnejšie bolo ostreľovanie počas dňa vo štvrtok, v noci nadnes sa situácia upokojila, konštatovalo velenie ATO vo vyhlásení zverejnenom na svojej facebookovej stránke.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies