Ukrajinskí radikáli demolujú ruské banky, polícia sa len prizerá

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 15:20 • 2 min
Ukrajinskí radikáli demolujú ruské banky, polícia sa len prizerá

VARŠAVA – Ukrajinskí nacionalisti pomaľovali grafitmi dve ruské banky v meste Nikolajev, kancelárie oblepili plagátmi s politickými sloganmi.

slovakia

left justify in out

Vandali postupovali bez zábran, policajti len postávali so založenými rukami a prizerali sa ako vyzerá ničenie cudzieho majetku v priamom prenose. Na záberoch je vidno, že sa jednalo prevažne o mladíkov oblečených v modrých bundách s nápisom „National Corps“ čo v preklade znamená „Národný zbor“.

 

Takýmto spôsobom zničili štátnu Sberbank banku a súkromnú banku Alfa Bank. „V meste Nikolajev, rovnako ako aj v celej Ukrajine, akcia bola zorganizovaná ukrajinskou úniou – Sloboda, Národným zborom a Pravicovým sektorom,“ povedal jeden z aktivistov v priamo v priestoroch kancelárií Sberbank.

 

Nacionalisti, ktorí sa zúčastnili na ničení bánk počas ich plnej prevádzky plagátmi so sloganmi „Vypadni z Ukrajiny“, „Rusbankover“ nešetrili. Zatiaľ čo okoloidúci boli v šoku z toho čo vidia, policajné zložky pripravené v plnej poľnej postávali niekoľko metrov od miesta diania a v tichosti sledovali priebeh.

 

 

Národný zbor je ukrajinská krajne pravicová nacionalistická strana, ktorá vznikla v minulom roku na základe Azovského občianskeho zboru, regimentu ukrajinskej národnej gardy a veteránov krajne pravicových ozbrojených skupín. Táto strana bola jednou z hlavných posíl prezidenta Janukoviča počas krvavého vojenského prevratu v krajine.

 

Nie je to prvýkrát, kedy sa ruské banky stali terčom nacionalistických útokov za bieleho dňa na Ukrajine, vedené proti Rusku. V marci minulého roka sa podobná situácia odohrala v Kyjeve, kedy aktivisti postavili múr ktorý zablokoval akýkoľvek prístup do budovy Sberbanky.

 

Po tomto incidente ruské orgány vyzvali Kyjev na zabezpečenie ruských bánk pôsobiacich v krajine. Dokonca ani Ruské veľvyslanectvo nezostalo nepovšimnuté. Od vypuknutia konfliktu na východe Ukrajiny sa stala už 3-krát terčom útokov, kedy nacionalistické davy poškodili vozidlá zaparkované na ambasáde. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies