Ukrajinskí lídri protestov navrhli členov novej vlády, za premiéra chcú Jaceňuka

NETKY.SK • 27 Február 2014, 06:59 • 2 min
Ukrajinskí lídri protestov navrhli členov novej vlády, za premiéra chcú Jaceňuka

KYJEV - Vodcovia ukrajinských protestov, Rada Majdanu, dnes na kyjevskom Námestí nezávislosti predstavili zostavu novej vlády národnej jednoty - svojich navrhovaných kandidátov na kľúčové vládne posty, ktorí budú riadiť štát po zosadení prezidenta Viktora Janukovyča. Parlament bude o vláde hlasovať vo štvrtok. Informácie priniesli internetový portál Segodňa a tlačová agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Po tom, čo niektorí členovia Rady Majdanu predniesli prejavy na námestí, predstavili kandidátov na vládne posty.
      

Podľa návrhu "Euromajdanu" má byť premiérom bývalý minister hospodárstva a zahraničných vecí Arsenij Jaceňuk. Za ministra financií navrhujú exministra hospodárstva a niekdajšieho námestníka guvernéra centrálnej banky Oleksandra Šlapaka. Kandidátom na ministra zahraničných vecí je kariérny diplomat Andrij Deščyca, na ministra vnútra Arsen Avakov, za vicepremiéra pre európsku integráciu je navrhovaný Boris Tarasiuk, za vicepremiéra pre humanitárnu politiku Oľha Bohomolecová, za vicepremiéra pre regionálnu politiku Volodymyr Hrojsman.
      

Na ministra spravodlivosti je navrhnutý Pavlo Petrenko, na ministra hospodárstva Pavlo Šeremeta, na ministra školstva Serhij Kvit, na ministra zdravotníctva Oleh Musij, na ministerku sociálnych vecí Ľudmila Denysovová, na ministra životného prostredia Andrij Mochnyk. Ministrom kultúry môže byť Jevhen Nyščuk, ministrom mládeže a športu Dmytro Bulatov.
      

Rokuje sa ešte o ministrovi obrany a ministrovi infraštruktúry, o ktorých sa zatiaľ nerozhodlo. Úradujúci prezident Oleksander Turčynov, ktorý sa ujal postu po sobotňajšom zosadení Janukovyča v parlamente, vyhlásil, že nová vláda nude musieť urobiť nepopulárne rozhodnutia, aby odvrátila platobnú neschopnosť krajiny, obnovila dôveru veriteľov aj investorov a zaistila normálny život ukrajinskému ľudu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies