Ukrajinskí biskupi pozvali pápeža na návštevu Ukrajiny

NETKY.SK • 24 Február 2015, 13:45 • 2 min
Ukrajinskí biskupi pozvali pápeža na návštevu Ukrajiny

KYJEV - Katolícki biskupi Ukrajiny latinského aj byzantského rítu pozvali pápeža Františka na návštevu Ukrajiny. Informovala o tom agentúra KAI s odvolaním sa na najvyššieho predstaviteľa gréckokatolíckej cirkvi na Ukrajine, vyššieho arcibiskupa Kyjeva-Haliče Sviatoslava Ševčuka.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ševčuk spresnil, že skupina 30 ukrajinských biskupov uskutočnila v uplynulých dňoch vo Vatikáne návštevu ad limina Apostolorum. Minulý piatok ich prijal aj pápež František, ktorý v príhovore podčiarkol dôležitosť jednoty kresťanov a spoločného svedectva o kresťanskej viere. 
     

"Buďte jednotní v základných hodnotách," vyzval prítomných podľa Ševčuka. Pápež súčasne vyjadril nádej v ďalšiu vzájomnú podporu duchovných latinského a východného rítu na Ukrajine.
     

Ukrajinskí cirkevní hodnostári zasa pápeža požiadali, aby vyzval medzinárodné spoločenstvo na okamžitú humanitárnu pomoc obyvateľstvu Ukrajiny.
     

Vatikán zatiaľ nereagoval na pozvanie pápeža na návštevu Ukrajiny. 
     

Ako informoval Vatikánsky rozhlas, po rozpade Sovietskeho zväzu katolícka cirkev latinského obradu na Ukrajine obnovila svoju hierarchickú štruktúru v roku 1991, keď pápež Ján Pavol II. vymenoval jej piatich biskupov. O viac než desať rokov neskôr boli zriadené dve nové diecézy. Dnes má latinská cirkev na Ukrajine jednu metropolitnú arcidiecézu a šesť sufragánnych diecéz.
     

Ukrajinská gréckokatolícka cirkev je najväčšou východnou katolíckou cirkvou na svete. Práve v minulom roku si ukrajinskí katolíci pripomenuli 25. výročie znovunadobudnutia svojich práv.
     

Ukrajina má viac než 45 miliónov obyvateľov, z ktorých sa väčšia časť hlási k pravosláviu, existujúcemu na Ukrajine v troch cirkvách. Katolíci tvoria 10 percent, protestanti dve percentá, moslimovia jedno percento a židia približne pol percenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies