Situácia na Ukrajine: Rusko obvinilo Kyjev a USA z prekrúcania ženevskej dohody o Ukrajine

NETKY.SK • 23 Apríl 2014, 15:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Rusko obvinilo Kyjev a USA z prekrúcania ženevskej dohody o Ukrajine

KYJEV - Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov v utorok nariadil novú "protiteroristickú operáciu" na východe krajiny. Ukrajinského poslanca Volodymyra Rybaka našli umučeného na smrť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

18:50 - V Mariupole sa zhromaždila asi tisícka stúpencov jednotnej krajiny

Za účasti asi tisícky občanov sa dnes v Mariupole konal míting stúpencov jednotnej Ukrajiny. Informoval o tom miestny webový portál 0629.com.ua. Pred prítomnými, ktorí popri obrovskej vlajke Ukrajiny mávali aj jej menšími podobami a vzdali hold obetiam udalostí v krajine minútou ticha, vystúpil aj prvý muž mesta, starosta Jurij Chotlubej. Vo svojom príhovore vyjadril smútok nad faktom, že práve v Mariupole došlo k krviprelievaniu a súčasne presvedčenie, že sa to nebude opakovať. Útočníci na miestnu základňu hľadali podľa jeho slov členov Pravého sektoru, ktorých však v meste niet. Pokojný priebeh mítingu, na ktorom zaznela aj ukrajinská štátna hymna, garantovala prítomnosť príslušníkov poriadkovej polície, nemuseli však zasahovať. Aj prítomní separatisti totiž obmedzili svoje aktivity na fotografovanie účastníkov akcie a zdržali sa akýchkoľvek provokácií.

 

img

 

 

18:30 - Pútnické miesto Sviatohirsk je už pod kontrolou ukrajinskej polície

Mesto Sviatohirsk, ležiace asi 20 km od Slovjanska v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, dnes bezpečnostné zložky oslobodili od separatistov. Informoval o tom prostredníctvom webu ukrajinský rezort vnútra. Podľa správy tlačového centra antiteroristickej operácie, o ktorej píše tlačová agentúra UNIAN, boli prijaté a realizované v lokalite, známej ako pútnické miesto, opatrenia na obnovenie bezpečnosti tamojších občanov. Počas operácie bola v Sviatohirsku, ktorý leží na hraniciach troch ukrajinských oblastí - Doneckej, Luhanskej a Charkovskej a má tak strategickú polohu, odhalená skupina ozbrojených ľudí, ktorú sa podarilo zahnať mimo mesta, kontrolovaného bezpečnostnými zložkami. K obetiam počas operácie nedošlo.

 

18:01 - Zníženie ciel na ukrajinské výrobky platí oddnes do 1. novembra 2014

Nariadenie o znížení ciel na ukrajinské výrobky platí oddnes do 1. novembra 2014. Toto zníženie bude presne kopírovať podobu, akú si už EÚ dohodla s Ukrajinou v rokoch 2007 až 2011 v dohode o voľnom obchode (DCFTA) ako súčasti Asociačnej dohody. Informoval o tom hovorca ministra hospodárstva SR Stanislav Jurikovič.
      

"MH SR počas rokovaní o DCFTA aktívne oslovilo slovenských výrobcov so žiadosťou o ich vyjadrenie k možným následkom novej dohody na ich ekonomické záujmy a následne predkladalo pripomienky SR na rokovaniach relevantných orgánov EÚ. Je teda zrejmé, že EÚ neposkytne Ukrajine nič viac, ako už bolo vynegociované a dohodnuté v minulosti za aktívnej účasti aj slovenských výrobcov," pripomenul minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský. Výška colnej sadzby pre konkrétnu položku colného sadzobníka je uvedená v prílohe nariadenia a určuje, či bude clo odstránené, znížené, alebo sa bude uplatňovať špecifické clo a kvantitatívne limity. Presné znižovanie ciel na konkrétne položky sa nachádza na webovej stránke Úradného vestníka EÚ.

 

17:58 - Miliardár Porošenko môže zvíťaziť už v prvom kole volieb prezidenta

Ukrajinský miliardár a kandidát na prezidenta Petro Porošenko má šancu zvíťaziť už v prvom kole prezidentských volieb naplánovaných na 25. mája. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý spoločne uskutočnili štyri agentúry. Podľa prieskumu vedeného inštitútom SOCIS by získal Porošenko 48,4 percenta hlasov, čo je tesne pod 50-percentnou hranicou na zvolenie za prezidenta už v prvom kole. Druhá by so značnou stratou skončila bývalá ukrajinská premiéra Julia Tymošenková, ktorá by získala 14 percent hlasov. Porošenko, ktorý je nezávislým poslancom parlamentu, patrí medzi najvplyvnejších podporovateľov protestného hnutia Euromajdan, ktoré vo februári zosadilo proruského prezidenta Viktora Janukovyča. V predošlých vládach Porošenko zastával funkcie ministra zahraničných vecí i ministra hospodárstva.

 

img

 

17:28 - Rusko obvinilo Kyjev a USA z prekrúcania ženevskej dohody o Ukrajine

Rusko dnes obvinilo Kyjev a Spojené štáty americké z prekrúcania ženevskej dohody z minulého týždňa, ktorá mala za cieľ upokojiť ukrajinskú krízu, a z ignorovania toho, čo označila za provokácie ukrajinských nacionalistov. Informovala o tom agentúra Reuters. Rusko je stále presvedčené, že sa Západ naozaj usiluje o mier na Ukrajine, "žiaľ, fakty hovoria o opaku," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Zdôraznilo spory o to, ako a kým by mala byť uplatnená dohoda, ktorú v Ženeve dosiahli Rusko, Ukrajina, USA a Európska únia.

      

Moskva je "mimoriadne prekvapená skreslenou interpretáciou (dohody) zo strany kyjevských orgánov a amerických partnerov," uviedlo ministerstvo v komuniké. Dodalo, že hoci dohoda vyzýva na odzbrojenie ilegálnych skupín, "Kyjev a Washington, rovnako ako niekoľko európskych hlavných miest, naďalej trvajú iba na potrebe odzbrojenia ukrajinských občanov brániacich svoje práva na juhovýchode Ukrajiny". 
      

"Súčasne zatvárajú oči pred pokračujúcimi provokáciami bojovníkov radikálnych pravicových síl," uviedlo ministerstvo v narážke na ukrajinských nacionalistov. Ruské vyhlásenie zopakovalo výzvy Moskvy na okamžité odvolanie ukrajinských vojenských jednotiek z juhovýchodnej Ukrajiny a na začatie dialógu, ktorý by zahŕňal všetky regióny a politické sily krajiny.

 

15:59 - Pri hraniciach s Ukrajinou máme dnes vojenské cvičenie

Rusko dnes uskutočnilo vojenské cvičenie v Rostovskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou. Oznámil to hovorca južného vojenského okruhu, informovala agentúra Reuters. Hovorca odmietol poskytnúť podrobnosti o tomto cvičení. Na záberoch televízie Reuters z  manévrov vidno kolóny vojenských vozidiel - džípov, obrnených transportérov, mobilných raketometov a mobilných odpaľovacích rámp pre rakety zem-vzduch, ako sa presúvajú vo formácii na vojenskom letisku, dodala agentúra.

 

15:41 - Baird: Ak bude Rusko pokračovať v provokáciách, môže očakávať ďalšie sankcie

Kanada má obavy z ruského postupu na Ukrajine a nelegálnej okupácie Krymu. Podľa kanadského ministra zahraničných vecí Johna Bairda stojí Moskva pred väčšou izoláciou medzinárodného spoločenstva a ak by pokračovala v provokatívnych krokoch, môže očakávať ďalšie sankcie. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Bairda, ktorý zavítal na Slovensko v rámci svojej cesty po vybraných krajinách strednej a východnej Európy, dnes prijal jeho slovenský partner Miroslav Lajčák. Pripomenul, že kríza na Ukrajine sa naťahuje, a preto musí medzinárodné spoločenstvo vyslať jasný signál, že situácia nemôže pokračovať tak ako doteraz. "Nedávno sme podpísali ďalšie sankcie a  možno pristúpime k ďalším. Ak by Rusko nedodržalo nedávnu dohodu zo Ženevy, tak budú nasledovať ďalšie kroky, o tom by nemali byť žiadne pochybnosti," avizoval Baird.

 

Sprava: Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák a kanadský minister zahraničných vecí John Baird počas stretnutia v Bratislave

 

img

 

15:25 - Lajčák: Ak sa EÚ dohodne na sankciách voči Rusku, SR to podporí

Slovensko je súčasťou EÚ v dobrom aj zlom a v prípade, že únia prijme rozhodnutie o sankciách voči Rusku, toto rozhodnutie podporíme. Vyhlásil to šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák po rokovaní s kanadským ministrom zahraničných vecí Johnom Bairdom, ktorý je na oficiálnej návšteve Slovenska. "Robíme všetko preto, aby k tomu nedošlo, ale pripravujeme sa na situáciu, že sankcie budú," dodal Lajčák. Ďalšie sankcie zo strany EÚ by podľa neho boli už ekonomické a mali by mimoriadne vážne dopady.

 

15:03 - Proruskí ozbrojenci zadržiavajú amerického novinára

Proruskí ozbrojenci na východe Ukrajiny v stredu priznali, že zadržiavajú amerického novinára, ktorého podozrievajú z bližšie nešpecifikovaných "nekalých aktivít". Simon Ostrovsky, reportér spravodajskej stanice Vice News, je nezvestný od utorka rána. Ostrovsky celé týždne pokrýval krízu na Ukrajine a informoval o skupinách maskovaných ozbrojencov obsadzujúcich vládne budovy v mestách na východe krajiny. Hovorkyňa ozbrojencov v meste Slovjansk Stella Choroševová v stredu potvrdila, že Ostrovského proruské sily zadržiavajú v miestnej pobočke ukrajinskej tajnej služby, ktorej sa zmocnili pred vyše týždňom. "Je s nami. Má sa dobre," povedala hovorkyňa pre tlačovú agentúru The Associated Press. Dôvod odmietla špecifikovať a dodala, že ozbrojenci uskutočňujú v jeho prípade vlastné "vyšetrovanie".

 

img

 

15:01 - Kaliňák: V azylovej procedúre sú dvaja Ukrajinci asi z Krymu

V azylovej procedúre na Slovensku sú dvaja Ukrajinci. O azyl požiadali na hraniciach a deklarovali, že sú priamo z Krymu. „Z môjho pohľadu určite ten dôvod je, lebo situácia, ktorá sa vyvinula na Kryme, tú možno hodnotiť ako určité ohrozenie vlastných ľudských práv,“ povedal dnes po rokovaní vlády minister vnútra Robert Kaliňák s tým, že v prípade žiadateľa o azyl zo západnej Ukrajiny by sa to posudzovalo omnoho ťažšie. Spomínaní Ukrajinci, zrejme z Krymu, požiadali o azyl rovno na hraniciach na rozdiel od predchádzajúceho prípadu, keď sa iní Ukrajinci počas dovolenky v Poprade len zaujímali o to, ako sa žiada o azyl.

 

13:45 - Blair kritizoval Západ za politiku voči Ukrajine a Sýrii

Bývalý britský premiér a súčasný vyslanec pre Blízky východ Tony Blair v stredu apeloval na západných lídrov, aby našli spoločnú reč pri riešení krízy na Ukrajine. Západ má vo východoeurópskej krajine svoju "zodpovednosť, ale aj záujmy". Expremiér sa vyjadril aj k ďalším témam vrátane rastúceho radikálneho islamu v Európe a konfliktu v Sýrii.

Západné krajiny budú podľa Blaira za neochotu intervenovať voči režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada platiť "veľmi vysokú cenu," cituje ho spravodajský portál BBC. Ako dodal, mocnosti prepásli šancu na "optimistické riešenie" sýrskeho konfliktu. "Viem o možných ťažkých dôsledkoch intervencie, ale ak sa pozriete na Sýriu, uvidíte aj dôsledky neintervencie. A neintervencia je niečo, za čo budeme platiť veľmi vysokú cenu," vyhlásil. 

 

img

 

13:44 - Lukašnko: Federalizácia Ukrajiny by znamenala jej rozdelenie

 Bielorusko má "extrémny záujem" na stabilite, prosperite a súdržnosti Ukrajiny, ktorú je pripravené ako "najbližší sused" všemožne podporiť. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko to povedal v rámci utorňajšieho prejavu adresovaného národu a parlamentu, z ktorého cituje portál štátnej tlačovej agentúry BelTA. 

 

"Nemyslím si, že vojská NATO vstúpia na Ukrajinu a Ukrajina sa stane členom NATO dnes, zajtra či v dohľadnej budúcnosti," cituje Lukašenkove slová BelTA. Bezstarostnosť však podľa neho nie je na mieste, keďže ako tvrdí, aliancia v prvých rokoch po rozpade Sovietskeho zväzu takisto sľubovala, že sa nebude rozširovať na východ. V otázke federalizácie Ukrajiny je podľa Lukašenka jasné, aké by mohol mať takýto krok dôsledky. "Ukrajinci prakticky uzákonia rozdelenie krajiny na západné a východne časti. Je taktiež možné, že zajtra si niekto vezme kus takejto federácie... Chceme, aby Ukrajina zostala celá a bola krajinou mimo akýchkoľvek blokov," povedal prezident. Čo sa týka marcového pripojenia Krymu k územiu Ruska, Lukašenko tvrdí, že vzhľadom na chýbajúce medzinárodné uznanie takýto stav zatiaľ nemusí platiť "de iure", je však pravdepodobne len "otázkou času", kedy sa to zmení. 

 

13:42 - Lavrov: Ak ohrozia naše záujmy, zaútočíme ako v Južnom Osetsku

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu varoval, že ruská armáda bude "s určitosťou" reagovať v prípade "priameho ohrozenia legitímnych ruských záujmov" na Ukrajine. Šéf ruskej diplomacie vo stredu zverejnenom rozhovore pre štátnu televíziu RT poukázal na príklad Južného Osetska spred takmer šiestich rokov, kedy Gruzínsko napadlo tamojších separatistov a Rusi tvrdo odpovedali. Podľa jeho slov však bude "nevyhnutná odpoveď Moskvy v súlade s medzinárodným právom". 

 

"Útok na ruských občanov je útokom na Ruskú federáciu. Nič z vecí, ktoré boli dohodnuté v Ženeve a ktoré úrady v Kyjeve mali povinnosť vykonať, sa nerealizovalo," povedal Lavrov v publikovaných úryvkoch rozhovoru pre RT, ktorý v plnom znení zverejnia v stredu večer. Ako dodal, "nemáme dôvod neveriť, že Američania to tým najpriamejším spôsobom celé neorganizujú".

 

 

 

 

13:13 - Kyjev chce rokovať o plyne v Bratislave

Rusko, Európska komisia (EK) a Slovensko pravdepodobne budú vo štvrtok rokovať s Ukrajinou o možnom riešení ukrajinskej plynovej krízy, uviedol ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan. Minister novinárom v stredu povedal, že Moskva a EÚ navrhli schôdzku ministrov, ktorá by sa mala konať v Bratislave. "Existuje návrh Ruska a Európskej únie na štvorstranné rokovania," konštatoval Prodan. "Uvažuje sa o schôdzke štyroch ministrov v Bratislave..., ale zatiaľ to nepotvrdila Európska komisia," poznamenal. Hovorkyňa EK však v súvislosti s týmito vyjadreniami povedala, že komisia nepredpokladá, že vo štvrtok budú v Bratislave rokovania o energetike. "Nepredpokladá sa, že eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger sa zajtra v Bratislave zúčastní na nejakej štvorstrannej schôdzke s predstaviteľmi Ukrajiny, Ruska a Slovenska," uviedla v stredu hovorkyňa.

 

13:09 - EÚ: Rusko nech využije svoj vplyv na ukončenie zabíjania na východe Ukrajiny

Európska únia vyzvala dnes Rusko, aby využilo svoj vplyv na zabezpečenie okamžitého zastavenia únosov a zabíjania na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters. Únia zároveň vyjadrila znepokojenie v súvislosti s údajnou smrťou ukrajinského politika Volodymyra Rybaka, člena strany Baťkivščyna expremiérky Julie Tymošenkovej, a vyzvala na prešetrenie týchto správ.

      

"Vyzývame všetky strany, aby sa pripojili k ženevskej deklarácii o Ukrajine s cieľom zabezpečiť úplnú implementáciu jej podmienok, a zvlášť Rusko, aby využilo svoj vplyv na zabezpečenie okamžitého ukončenia únosov a zabíjania na východe Ukrajiny," vyhlásil Michael Mann, hovorca šéfky európskej diplomacie Catherine Ashtonovej.

 

12:32 - Rakúsky kancelár Faymann: Ďalšie sankcie voči Rusku vyvolajú napätie

Ďalšie sankcie voči Rusku vyvolajú nové napätie medzi Moskvou a Kyjevom. Podľa agentúry Reuters na to dnes upozornil rakúsky kancelár Werner Faymann, ktorý namiesto toho vyzval na deeskaláciu situácie. "V zásade podporujem to, čo dnes opätovne uviedol nemecký minister zahraničných vecí (Frank-Walter) Steinmeier: že konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou by sa nemal rozdúchavať ďalšími sankciami, ale naopak, to, čo je potrebné, je deeskalácia," povedal Faymann po pravidelnom zasadaní rakúskej vlády. "Podporujem to na sto percent," dodal.

 

12:20 - Americká neletálna pomoc je predzvesťou vojenskej podpory, tvrdí Papadopoulos

Sľub americkej vlády, že poskytne Ukrajine neletálnu (nesmrtiacu) vojenskú pomoc vo výške osem miliónov dolárov, je predzvesťou rozšírenej vojenskej podpory v budúcnosti, uviedol dnes pre agentúru RIA Novosti šéfredaktor britského časopisu Politics First Marcus Papadopoulos. "Tento vzor bol videný v bývalej Juhoslávii (Chorvátsku, Bosne a Kosove), v Líbyi a v súčasnosti sa deje v Sýrii, a to s devastujúcimi následkami pre sýrsky ľud," konštatoval Papadopoulos.

 

11:42 - Prezident zatiaľ nevidí dôvod, aby k nám prišli vojská NATO

Prezident Ivan Gašparovič je presvedčený, že nehrozí vojenský konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou. Slovensko je podľa hlavy štátu schopné zabezpečiť si v súčasnej situácii svoje územie. Gašparovič si preto myslí, že netreba uvažovať o rozmiestnení spojeneckých jednotiek na našich vojenských základniach. „Uvažovať do budúcna o takýchto situáciách, ako ste naznačili, si myslím, dnes nie je treba,“ povedal Gašparovič po rokovaní Bezpečnostnej rady SR, na ktorom sa dnes osobne zúčastnil. Zatiaľ nevidí dôvod, aby na naše územie prišli vojská NATO. Hlava štátu prišla na rokovanie Bezpečnostnej rady práve preto, že mala na programe zhodnotenie bezpečnostnej situácie v Slovenskej republike a vo svete so zameraním na aktuálnu situáciu na Ukrajine. „Vo štvrtok sa stretávam v Prahe s predstaviteľmi únie a štátov EÚ k východnej politike a situácii na Ukrajine. Preto som sa dostavil na zasadnutie rady, aby sme mali zjednotený názor a aby naše výstupy boli zhodné,“ vysvetlil prezident. Názor, ktorý tam budú prezentovať, bude podľa hlavy štátu taký ako doteraz - Slovensko pomôže Ukrajine so všetkým v rámci svojich možností tak, aby nebolo poškodené naše hospodárstvo. 

 

 

img

 

11:13 - Ukrajina obvinila Rusko z podporovania teroristov a separatistov na východe

Ukrajina dnes oficiálne obvinila Rusko z podporovania teroristov a separatistov na východe krajiny. S odvolaním sa na vyhlásenie vlády v Kyjeve zverejnenom na jej stránke kmu.gov.ua o tom informovala agentúra DPA. Rusko by malo vplývať na svojich stúpencov, aby "ukončili násilie a prepustili rukojemníkov z obsadených budov", uvádza sa vo vyhlásení ukrajinskej vlády, podľa ktorej je najdôležitejšou úlohou ochrana mierumilovných občanov pred ozbrojenými skupinami. Odzbrojovanie proruských uniformovaných osôb stále pokračuje a doposiaľ bolo zhabaných zhruba 6000 kusov zbraní, dodal ukrajinský kabinet. "Armáda má teraz jediný rozkaz: chrániť občanov Ukrajiny tak, ako to vyžaduje zákon a vojenská prísaha," citovala DPA z vyhlásenia vlády v Kyjeve. "Žiaľ sú práve mierumilovní občania teraz obeťami kriminálnikov a teroristov, ktorí sa ukrývajú za politické heslá".

 

10:44 - Ukrajina: Vláda obnovuje protiteroristickú operáciu na východe krajiny

Ukrajinská vláda formálne ukončila veľkonočné prímerie a obnovuje "aktívnu fázu" "protiteroristickej operácie" na elimináciu ozbrojených proruských separatistov na východe krajiny, vyhlásil dnes ukrajinský vicepremiér Vitalij Jarema. Podpredseda vlády, poverený bezpečnostnými otázkami, novinárom povedal, že operácia ešte nie je v plnom prúde, ale "v blízkej budúcnosti budú podniknuté príslušné opatrenia a uvidíte výsledky". "Získali sme podporu zo strany Spojených štátov, že nás nenechajú osamote s agresorom. Dúfame, že v prípade ruskej agresie bude táto pomoc podstatnejšia," citovala agentúra Reuters Jaremu deň po návšteve amerického viceprezidenta Joea Bidena v Kyjeve.

 

10:35 - Na rokovanie Bezpečnostnej rady o Ukrajine prišiel aj Gašparovič

Na dnešné rokovanie Bezpečnostnej rady SR prišiel aj prezident Ivan Gašparovič. Rada má hneď v úvode svojho dnešného rokovania na programe zhodnotenie bezpečnostnej situácie v Slovenskej republike a vo svete so zameraním na aktuálnu situáciu na Ukrajine. Viac sa dočítate TU!

 

09:53 - Klaus: Situáciu na Ukrajine nevyhrotilo Rusko, ale hlavne Západ

Situáciu na Ukrajine nevyhrotilo Rusko ani jeho prezident Vladimir Putin, ale hlavne Západ na čele s Európskou úniou a Spojenými štátmi. Uviedol to v utorňajšom rozhovore pre spravodajskú stanicu ČT24 bývalý český prezident Václav Klaus. Ukrajina je podľa neho príliš zložitý a vnútorne rozpoltený štát, než aby mohol jasne povedať, či sa chce prikloniť k Západu alebo k Rusku. Podľa Klausa tak bola Ukrajina práve Západom vtlačená do neriešiteľnej dilemy. "My sme od začiatku hovorili, že tým, že Ukrajinu do toho tlačíte, ju zničíte a rozbijete. Presne to sa, bohužiaľ, stalo," konštatoval Klaus s tým, že Ukrajina si musí o svojom ďalšom smerovaní rozhodnúť sama.

 

09:45 - Rusko spustilo neplánované manévre v Kaspickom mori

Ruské námorníctvo spustilo neplánované vojenské cvičenie v Kaspickom mori, informovala dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na ministerstvo obrany. Manévre za účasti Kaspickej flotily potrvajú sedem dní. Celkovo sa do nich zapojilo desať plavidiel a zhruba 400 príslušníkov námorných síl. Na brehoch Kaspického mora ležia okrem Ruska aj Irán, Kazachstan, Turkménsko a Azerbajdžan. Región je pretkaný plynovodmi a ropovodmi, poznamenala agentúra Reuters. Od vystupňovania napätia na Ukrajine usporiadalo Rusko viacero vojenských cvičení. Severoatlantická aliancia tvrdí, že Rusko v rámci manévrov v Západnom vojenskom okruhu hraničiacom s Ukrajinou tam vyslalo až 40.000 vojakov.

 

Ukrajinský premiér Jaceňuk pustil novinárov k sebe domov

 

 

09:09 - Lukašenko: Do Kyjeva nepricestujem na tanku, ale na traktore s pluhom

Ukrajina sa nemusí obávať vojenskej agresie z bieloruského územia. Takéto obavy sú neopodstatnené, uviedol dnes vo výročnom prejave na pôde parlamentu v Minsku bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Podľa vlastných slov sa do Kyjeva nechystá na tanku, ale na traktore s pluhom a je pripravený Ukrajincom pomôcť s osevnými prácami. Najvyšší bieloruský predstaviteľ pochválil nové ukrajinské vedenie, vyslovil sa za jednotný ukrajinský štát a proti federalizácii krajiny, informovala tlačová agentúra UNIAN. Lukašenko sa vyznal, že dočasného ukrajinského prezidenta Oleksandra Turčynova pozná už dávno, ešte z čias vlády exprezidenta Viktora Juščenka, keď súčasný predseda ukrajinského parlamentu navštívil Bielorusko. Je to podľa jeho slov normálny, čestný, veriaci človek, ktorý napísal desiatky kníh a je nadmieru proukrajinský.

      

Bieloruský prezident dal jasne najavo, že si uvedomuje kontroverznosť jeho názorov proti federalizácii Ukrajiny pre niektorých v Ruskej federácii. Konštatoval však, že by nebol čestným, ak by nevyjadril svoje presvedčenie, v zmysle ktorého Bielorusko potrebuje jednotnú silnú Ukrajinu, ktorá bude stáť mimo blokov a ktorej v rozpore s dôsledkami prípadnej federalizácie nebude hroziť rozkol.

 

img

 

09:07 - Kerry požaduje od Lavrova pozitívne kroky

Minister zahraničných vecí USA John Kerry sa v utorok telefonicky spojil s ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom, pričom vyjadril obavy z prístupu Rusov k situácii na východe Ukrajiny, kde podľa neho nepodnikajú pozitívne kroky smerujúce k upokojeniu. Poukázal tiež na informácie, podľa ktorých východoukrajinskí separatisti obsadzujú stále ďalšie budovy a zajímajú novinárov ako aj iných civilistov. Ministerstvo zahraničia vo Washingtone uviedlo, že Kerry vyzýva Moskvu na zmiernenie svojej rétoriky a diplomatické angažovanie sa na Ukrajine v spolupráci s tamojšou vládou a Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Americký minister tiež požaduje, aby Rusko vyzvalo skupiny okupujúce budovy na ich uvoľnenie a odovzdanie zbraní výmenou za amnestiu.

 

 

img

 

09:06 - Sprostredkovateľ OBSE rokoval so separatistami v Donecku

Šéf sprostredkovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na východe Ukrajiny sa v utorok stretol s proruskými separatistami v Donecku, s ktorými viedol podľa vlastných slov "užitočné a konštruktívne" rokovanie. Britský diplomat Mark Etherington predstúpil pred novinárov po zhruba 90-minútovej schôdzke v jednom z miestnych hotelov, na ktorej sa zúčastnili zástupcovia skupiny okupujúcej budovu oblastného samosprávneho úradu ako aj donecký starosta a náčelník polície. "Vysvetlili svoj postoj. Prediskutovali sme taktiež potrebu dialógu, deeskalácie napätia a samozrejme i potrebu zdržať sa násilia," opísal obsah jedného z prvých stretnutí po uzavretí minulotýždňovej dohody zo Ženevy, kde sa Ukrajina i Rusko zaviazali uskutočniť kroky smerujúce k upokojeniu situácie. Separatistov sa však zatiaľ nepodarilo presvedčiť, aby uvoľnili okupované strategické objekty a zložili zbrane. Ukrajinská vláda, ktorá separatistom v prípade ustúpenia prisľúbila beztrestnosť, začala minulý utorok na východe Ukrajiny armádnu "protiteroristickú operáciu".

 

09:02 - Ivanov: Washington využíva Ukrajinu ako figúrku vo svojej geopolitickej hre

Washington využíva Ukrajinu ako figúrku vo svojej veľkej geopolitickej hre, píše v článku, ktorý dnes zverejnil denník Rossijskaja gazeta, Igor Ivanov - bývalý ruský minister zahraničných vecí a súčasný šéf Ruskej rady pre medzinárodné záležitosti. Američania sa podľa exministra nechystajú ponúknuť Kyjevu naozajstnú pomoc. "Washingtonu nezáleží na Ukrajine, ale na výhode, ktorú môže z krízy čerpať pre vlastné záujmy," citovala z článku agentúra ITAR-TASS. V súčasnom štádiu sa Spojené štáty podľa Ivanova snažia vyriešiť najmenej tri úlohy, ktoré nepriamo súvisia s Ukrajinou. "Prvou úlohou je skrotenie Ruska, nenechať ho upevniť jeho medzinárodné postavenie. Druhou úlohou je vdýchnuť nový život dezorientovanému NATO a zároveň donútiť Európanov, aby boli štedrejší vo vojenských výdavkoch. Treťou úlohou je konsolidácia vlastného postavenia na svetovom trhu s energiami v snahe prebudovať ho pre vlastné záujmy," konštatoval Ivanov.

 

08:24 - Americká armáda uskutoční cvičenia v Poľsku, Estónsku, Lotyšsku a Litve

Rota vojakov americkej armády dorazí v stredu do Poľska, kde začne manévre, ktoré sú súčasťou výcviku na území štyroch východoeurópskych krajín. Aktivita má za cieľ podporiť spojencov NATO na pozadí marcovej anexie Krymského polostrova Ruskom, informovala dnes agentúra AP. Na mesiac trvajúcom výcviku sa v Poľsku zúčastní približne 150 vojakov zo 173. výsadkovej brigády so základňou v talianskom meste Vicenza. Rovnaký počet vojakov bude vykonávať podobné manévre v Estónsku, Lotyšsku a Litve, kam vojaci dorazia začiatkom budúceho týždňa, uviedol hovorca Pentagónu.

      

Celkovo sa na výcviku vo východnej Európe zúčastní okolo 600 členov americkej armády. Poľský minister obrany Tomasz Siemoniak počíta s jej väčšou prítomnosťou v súvislosti s krízou na Ukrajine. Rozhodnutie o rozmiestnení jednotiek by mohlo padnúť už nasledujúci týždeň, píše agentúra PAP.

 

08:22 - Medvedev sa nebojí ďalších sankcií zo Západu

Ruský premiér Dmitrij Medvedev je presvedčený, že jeho krajina je schopná "minimalizovať" dôsledky prípadných ďalších sankcií zo strany Západu. Predseda ruskej vlády to povedal v utorok počas vystúpenia v parlamente. "Nemali by sme sa vzdať spolupráce so zahraničnými firmami vrátane tých zo Západu, ale budeme pripravení aj na nepriateľské kroky," povedal poslancom v prejave venovanom zhodnoteniu plnenia jeho vládneho programu. Moskva je podľa Medvedeva schopná nahradiť prípadné škody spôsobené západnými sankciami tým, že sa začne väčšmi orientovať na iné časti sveta. "Ak naši západní partneri urobia túto chybu, intenzívna práca na iných trhoch zredukuje straty," uviedol a spomenul pritom krajiny ázijsko-tichomorského regiónu, ako aj Indiu a Čínu.

 

 

img

 

08:12 - Lavrov: Ukrajina musí urýchlene uplatniť ženevskú dohodu

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes v telefonáte so šéfom americkej diplomacie Johnom Kerrym povedal, že Ukrajina musí urobiť urgentné opatrenia, aby uplatnila dohodu z Ženevy, ktorá má za cieľ upokojiť ukrajinskú krízu. Informovalo o tom ruské ministerstvo zahraničných vecí, uviedla agentúra Reuters.
      

Lavrov v telefonáte zdôraznil, že príkazy na rozmiestnenie armády v krízovej oblasti treba zrušiť, ukrajinských nacionalistov z Pravého sektora treba odzbrojiť, aktivistov zatknutých na juhovýchode Ukrajiny prepustiť na slobodu a začať s ústavnými reformami, informovalo ministerstvo.

 

img

 

07:04 - V Rusku vydali pamätnú mincu pripomínajúcu opätovné pripojenie Krymu

Pamätnú mincu pripomínajúcu opätovné pričlenenie Krymu k Rusku vydala mincovňa v uralskom meste Čeľabinsk. Mince sú vyrobené zo striebra a každá z nich váži jeden kilogram, oznámila dnes stanica BBC. Na prednej strane symbolického platidla je vyobrazený portrét ruského prezidenta Vladimira Putina, druhú stranu tvorí motív zemegule, obrysu polostrova Krym s označením jeho 28 administratívnych jednotiek a ruského štátneho znaku. Na oboch stranách sa nachádzajú slová z uznesenia ruskej vlády k marcovej anexii. Každý z 500 exemplárov nesie identifikačné číslo. Limitovaná edícia má názov "Zjednotiteľ ruských zemí", čo je fráza spájaná s panovníkom Ivanom III., ktorý počas svojej vlády v rokoch 1462-1505 významne rozšíril územie Moskovského veľkokniežatstva.

      

Numizmatická hodnota mince zatiaľ nebola stanovená. Výrobcovia hodlajú darovať niekoľko kusov vysokým štátnym činiteľom Ruska. Podľa riaditeľa mincovne Vladimira Vasiuchina prinavrátením Krymu "späť domov" Putin preukázal "kvality múdreho stratéga a politika". Anexiu aj referendum odsúdili západné štáty ako protizákonné.
      

 

img

 

07:03 - Šéf najväčšej ruskej sociálnej siete VKontakte ušiel z krajiny

Šéf a zakladateľ najväčšej ruskej sociálnej siete VKontakte (VK) Pavel Durov v utorok informoval o tom, že úrady ho zbavili funkcie a on následne utiekol z krajiny. Riadenia siete inšpirovanej americkým Facebookom sa podľa Durovových slov zmocnili ľudia blízki Kremľu. Vlastnícka bitka o firmu sa vedie už od apríla minulého roka, keď investičná spoločnosť United Capital Partners (UCP) kúpila 48 percent jej akcií.

 

"Súdiac podľa správ... som bol dnes zbavený funkcie generálneho riaditeľa VKontakte," uviedol Durov. "Zaujímavé je, že akcionári nemali odvahu urobiť to priamo a o mojom záhadnom odvolaní som sa dozvedel len z tlače," napísal v pondelok večer Durov na svojom konte na stránke VK.com. 

 

VKontakte je jednou z najpopulárnejších sociálnych sietí na svete. V súčasnosti eviduje takmer štvrť miliardy zaregistrovaných užívateľov, predovšetkým z Ruska a ďalších ruskojazyčných krajín bývalého sovietskeho bloku. Durov sa často dostával do sporov s úradmi v Moskve aj preto, že v minulosti odmietol zmazať protikorupčný blog opozičného vodcu Alexeja Navaľného. Aj prostredníctvom VKontakte sa tiež organizovali demonštrácie proti šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi po jeho opätovnom zvolení.

 

07:02 - Ukrajinského politika našli umučeného na smrť

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov v utorok nariadil novú "protiteroristickú operáciu" na východe krajiny. Reagoval tým na správy o smrti dvoch osôb, ktorých podľa kyjevských médií vrátane portálu Kyiv Post našli "umučených na smrť". Jednou z obetí má byť miestny politik Volodymyr Rybak, ktorého telo objavili neďaleko východoukrajinského Slovjanska. To už viac ako týždeň sužujú boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými povstalcami.

 

"Teroristi, ktorí de facto zajali celý donecký región tentoraz zašli priďaleko," vyhlásil Turčynov. K incidentu malo prísť v čase, keď je v krajine na návšteve americký viceprezident Joe Biden. Ten v Kyjeve vyzval Rusko, aby "prestalo rečniť a začalo konať" pokiaľ ide o riešenie krízy na Ukrajine. Podľa Turčynova zabili politika "teroristi". Rybak bol členom strany Baťkivščyna (Vlasť), podobne ako Turčynov alebo aj dočasný premiér Arsenij Jaceňuk. "Tieto zločiny spáchali s plnou podporou a so súhlasom Ruskej federácie," uviedol Turčynov. "Vyzývam bezpečnostné zložky, aby opäť prijali efektívne protiteroristické opatrenia s cieľom ochrániť ukrajinských občanov žijúcich na východe krajiny pred teroristami," dodal dočasný prezident.

 

 

19:36 - OBSE zvýši počet členov misie na Ukrajine na maximálnych 500

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa rozhodla zvýšiť počet členov svojej pozorovateľskej misie na Ukrajine na dohovorené maximum - teda 500 ľudí. Cieľom je zabezpečiť napĺňanie štvorstranných dohôd zo Ženevy, informovali dnes tlačové agentúry UNIAN a ITAR-TASS. Mandát misie je šesťmesačný. Tak ďalšie zmeny v zložení misie, ako aj predĺženie jej mandátu by si vyžadovali súhlas členských krajín OBSE.Podľa ruskej delegácie pri OBSE si niektoré body tzv. ženevskej deklarácie nevyžadujú kontrolu pozorovateľov, ale špecialistov, čo neovplyvní mandát misie, avšak bude si vyžadovať zvýšenie jej rozpočtu a iné možnosti v rôznych oblastiach.

 

19:15 - Sprostredkovateľ OBSE rokoval so separatistami v Donecku

Šéf sprostredkovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na východe Ukrajiny sa v utorok stretol s proruskými separatistami v Donecku, s ktorými viedol podľa vlastných slov "užitočné a konštruktívne" rokovanie. Britský diplomat Mark Etherington predstúpil pred novinárov po zhruba 90-minútovej schôdzke v jednom z miestnych hotelov, na ktorej sa zúčastnili zástupcovia skupiny okupujúcej budovu oblastného samosprávneho úradu ako aj donecký starosta a náčelník polície. "Vysvetlili svoj postoj. Prediskutovali sme taktiež potrebu dialógu, deeskalácie napätia a samozrejme i potrebu zdržať sa násilia," opísal obsah jedného z prvých stretnutí po uzavretí minulotýždňovej dohody zo Ženevy, kde sa Ukrajina i Rusko zaviazali uskutočniť kroky smerujúce k upokojeniu situácie. Separatistov sa však zatiaľ nepodarilo presvedčiť, aby uvoľnili okupované strategické objekty a zložili zbrane. Ukrajinská vláda, ktorá separatistom v prípade ustúpenia prisľúbila beztrestnosť, začala minulý utorok na východe Ukrajiny armádnu "protiteroristickú operáciu".

 

19:06- Dočasný prezident Turčynov očakáva efektívnu antiteroristickú operáciu

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dal dnes zelenú obnoveniu protiteroristickej operácie na východe krajiny a od silových štruktúr očakáva efektívny postup. Informáciu priniesla tlačová agentúra UNIAN a internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda s odvolaním sa na tlačovú službu parlamentu v Kyjeve. V okolí Slovjanska sa dnes, ako pripomenul Turčynov, našli telá dvoch brutálne mučených osôb, vrátane poslanca a straníckeho kolegu Turčynova z mesta Horlivka Volodymyra Rybaka, uneseného predtým neznámymi maskovanými osobami.
      

"Teroristi, ktorí si za rukojemníkov vzali fakticky celú Doneckú oblasť, prekročili hranicu, keď začali mučiť a vraždiť ukrajinských vlastencov," cituje Turčynovovo vyhlásenie tlačová agentúra UNIAN. Podľa dočasného ukrajinského prezidenta ide nielen o výzvu pre ukrajinský štát, ale pre celé svetové spoločenstvo. K spomínaným zločinom dochádza za plnej podpory a zhovievavosti Ruskej federácie, poznamenal Turčynov.

 

18:45 - Medzinárodné letisko v Luhansku prerušilo prevádzku až do 12. mája

Medzinárodné letisko v Luhansku na východe Ukrajiny je dočasne mimo prevádzky. Informáciu prinieslo dnes internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda s odvolaním sa na zdroje vzdušného prístavu, ktoré však odmietli hovoriť o príčinách tohto opatrenia. Podľa nich je najbližší let naplánovaný z letiska v Luhansku do Kyjeva, a to na 12. mája. Dovtedy by prevádzka vzdušného prístavu mala byť prerušená.

 

18:44 - Minister Lajčák diskutoval s veľvyslancom USA najmä o Ukrajine

Aktuálna situácia na Ukrajine bola hlavnom témou dnešného prijatia veľvyslanca Spojených štátov amerických v SR Theodora Sedgwicka u šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka. Ako agentúru SITA informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák s veľvyslancom USA hovorili o dopadoch diania na Ukrajine na energetickú bezpečnosť a o možnostiach uskutočnenia reverzných dodávok plynu cez Slovensko. USA otázku pozorne sledujú a oceňujú konštruktívny prístup a pozíciu SR. Ako ďalej informoval rezort diplomacie, americký veľvyslanec sa v nadväznosti na nedávne rokovania ministra Lajčáka na Ukrajine zaujímal o jeho hodnotenie aktuálnej situácie a možnosti jej ďalšieho vývoja.

 

18:23 - Lietadlo ukrajinského rezortu obrany ktosi ostreľoval nad Slovjanskom

Neznámi páchatelia ostreľovali dnes lietadlo typu AN-30 ukrajinského rezortu obrany počas jeho monitorovacieho letu nad Slovjanskom na východe krajiny. Informovala o tom tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na nemenovaný zdroj blízky ukrajinskému ministerstvu obrany.
      

Podľa neho sa posádke lietadla podarilo následne pristáť na letisku v Kyjeve. O prípadnom poškodení stroja nie sú známe žiadne podrobnosti. Iba pred troma dňami došlo podľa ukrajinských zdrojov v rovnakom regióne k ostreľovaniu civilného ukrajinského vrtuľníka, z ktorého sa nad Slovjanskom vyhadzovali letáky s textom tzv. Ženevskej deklarácie, štvorstrannej dohody, ktorá by mala viesť k normalizácii situácie na Ukrajine.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies