Ukrajinské voľby vyhral Jaceňukov Ľudový front, v parlamente je spolu šesť strán

NETKY.SK • 8 November 2014, 06:56 • 2 min
Ukrajinské voľby vyhral Jaceňukov Ľudový front, v parlamente je spolu šesť strán

KYJEV - Ukrajinská Ústredná volebná komisia (ÚVK) v noci nadnes ukončila vyhodnocovanie protokolov od všetkých komisií nižšieho stupňa a konštatovala, že päťpercentný prah pre vstup do parlamentu prekonalo v nedávnych voľbách šesť politických strán a hnutí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na základe sumarizácie výsledkov ÚVK informovala, že voľby do Najvyššej rady vyhrala strana Ľudový front, ktorej hlasy odovzdalo 22,14 percenta voličov. Ako uviedla agentúra Ukrinform, na druhom mieste skončil Blok Petra Porošenka, ktorý podporilo 21,81 percenta voličov. Trojicu lídrov uzatvára strana Svojpomoc s 10,97 percentami hlasov.      
      

Do parlamentu sa dostal aj Opozičný blok so ziskom 9,43 percenta hlasov, ako aj Radikálna strana Oleha Ľaška (7,44 percenta) a blok Vlasť s 5,68 percentami voličov. Ostatné kandidujúce strany, vrátane nacionalistickej strany Sloboda, sa do parlamentu nedostali.
      

Predčasné voľby poslancov ukrajinského parlamentu sa konali poslednú októbrovú nedeľu. Občania v nich volili 423 poslancov - 198 v jednomandátových obvodoch a zvyšných 225 zo straníckych kandidátskych zoznamov. V niektorých volebných obvodoch Doneckej a Luhanskej oblasti sa voľby neuskutočnili: buď to neumožňovala bezpečnostná situácia, keďže na tomto území napriek prímeriu dochádza k bojom medzi vládnou armádou a proruskými separatistami, alebo hlasovaniu zabránili samozvané proruské úrady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies