Ukrajinské vládne sily a separatisti sa navzájom obviňujú z porušenia prímeria

NETKY.SK • 11 November 2015, 13:49 • 2 min
Ukrajinské vládne sily a separatisti sa navzájom obviňujú z porušenia prímeria

KYJEV - Účastníci konfliktu na východe Ukrajiny sa dnes navzájom obvinili z eskalácie násilností a porušovania dohody o prímerí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vládne sily dnes informovali, že dnešný "priamy útok" proruských separatistov si vyžiadal život jedného vojaka vládnej armády. Tento útok sa odohral v okolí mesta Hranitne, vzdialeného približne 70 kilometrov južne od Donecka, ktorý je v rukách protivládnych povstalcov.

 

"Separatisti podnikli priame útoky na naše pozície," uviedol dnes v Kyjeve hovorca vládnej tzv. protiteroristickej operácie (ATO) Andrij Lysenko. Vyslovil predpoklad, že eskalácia útokov môže súvisieť s blížiacim sa vrcholným summitom G20 v Turecku, keďže "separatisti už tradične pred podobnými stretnutiami komplikujú situáciu" v zóne ozbrojeného konfliktu.

 

Ešte pred týmto oznámením vládne sily oznámili, že za posledných 24 hodín zaznamenali 21 prípadov, keď protivládni povstalci narušili prímerie, čo si vyžiadalo odvetnú paľbu vládnych jednotiek.

 

Proruské sily zasa tvrdia, že ukrajinská armáda ostreľovala ich pozície z ručných zbraní a granátometov, pričom paľba bola najintenzívnejšia v oblasti letiska v Donecku a v okolí mesta Horlivka.

 

Ako napíala agentúra Reuters, povstalci tiež obvinili vládne sily, že na demarkačnú čiaru presunuli 22 húfnic, čo však hovorca Lysenko poprel s tým, že vládna armáda odsun tankov, delostrelectva a mínometov už ukončila - tak ako to vyžaduje mierová dohoda z Minska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies