Ukrajinské úrady popreli správy o smrti tretieho demonštranta

NETKY.SK • 22 Január 2014, 18:39 • 2 min
Ukrajinské úrady popreli správy o smrti tretieho demonštranta

KYJEV - Ukrajinské úrady popreli správy miestnych médií o smrti tretieho demonštranta v metropole Kyjev. Väznená ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková v reakcii na smrť demonštrantov vyzvala Ukrajincov na "povstanie" voči prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Počas násilných stretov medzi ukrajinskou políciou a účastníkmi protivládnych protestov boli dnes ráno v Kyjeve zastrelení dvaja ľudia. Podľa ukrajinskej generálnej prokuratúry, ktorá začala vo veci trestné stíhanie, obaja zahynuli po zásahu ostrou muníciou. Opozícia obviňuje zo smrtiacej streľby políciu, podľa ministerstva vnútra ale príslušníci zásahových jednotiek neboli vyzbrojení strelnými zbraňami.

Zdravotníci zasahujúci v blízkosti dejiska pouličných zrážok v centre Kyjeva pôvodne informovali, že o život prišiel aj tretí muž: údajne spadol z vysoko položeného miesta pri štadióne Dynama Kyjev, kam sa uchýlil v snahe uniknúť policajtom, ktorí ho prenasledovali. Zdravotnícky odbor kyjevského magistrátu však správy o úmrtí muža poprel. Podľa vyjadrenia jeho hovorcov muž utrpel zranenia, ale prežil a leží v nemocnici s otrasom mozgu. Polícia oznámila, že od nedele večera bolo počas zrážok s demonštrantmi zranených 195 jej príslušníkov. Zatiaľ posledná bilancia zdravotníkov zverejnená v utorok hovorila o vyše 200 zranených osobách.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč rokoval dnes s opozičnými lídrami o riešení súčasnej vyhrotenej situácie. Ani jedna zo strán sa bezprostredne po skončení stretnutia nevyjadrila. Väznená Tymošenková vyzvala obyvateľov Ukrajiny na revoltu proti prezidentovi Janukovyčovi, ktorý je podľa nej zodpovedný za smrť demonštrantov. Zdôraznila tiež, že "druhý veľký front" proti Janukovyčovej "diktatúre" musí otvoriť medzinárodné spoločenstvo. Tymošenková súčasne apelovala na príslušníkov ukrajinských bezpečnostných síl, aby sa zdržali krvavých zásahov voči vlastným spoluobčanom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona