Ukrajinské úrady odstránia sovietsky znak z vojnového pamätníka Matka Vlasť

NETKY.SK • 21 Január 2016, 06:42 • 2 min
Ukrajinské úrady odstránia sovietsky znak z vojnového pamätníka Matka Vlasť

KYJEV - Ukrajinské úrady hodlajú odstrániť štátny znak bývalého Sovietskeho zväzu z pamätníka Matka Vlasť v hlavnom meste Kyjev, venovanom víťazstvu nad nacizmom v druhej svetovej vojne.

slovakia

left justify in out

"Sovietsky emblém bude z tejto sochy odstránený," uviedol dnes prostredníctvom sociálnej siete Facebook riaditeľ Ukrajinského inštitútu pamäti národa (UINR) Volodymyr Viatrovyč, ktorého citovala agentúra TASS.

 

Oceľová skulptúra s výškou 102 metrov a hmotnosťou 560 ton je súčasťou Múzea dejín Ukrajiny v druhej svetovej vojne. Nachádza sa na brehu rieky Dneper. Štátny znak je na štíte, ktorý ženská postava drží v ľavej ruke. Ukrajinský parlament vlani na jar schválil zákon odsudzujúci komunistické a nacistické totalitné režimy a zakazuje ich propagáciu aj symboly. Prezident Petro Porošenko legislatívu podpísal v rámci "dekomunizácie" krajiny.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies