Ukrajinské sankcie sa vzťahujú aj na dve osoby zo Slovenska

NETKY.SK • 17 September 2015, 12:55 • 2 min
Ukrajinské sankcie sa vzťahujú aj na dve osoby zo Slovenska

MOSKVA - Rozhodnutie Ukrajiny uvaliť sankcie na mnohých novinárov považuje ruské vedenie za "úplne neprijateľné".

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že takéto kroky "vôbec nezodpovedajú princípom slobody slova". "Veľmi ostro odsudzujeme toto rozhodnutie," zdôraznil Peskov.

 

Nové sankcie voči Rusku oznámil ukrajinský prezident Petro Porošenko v stredu na jeden rok. Rozšírené ukrajinské sankcie sa vzťahujú na 388 fyzických a 105 právnických subjektov z 23 krajín sveta. Na zozname sú okrem politikov a predstaviteľov ozbrojených síl aj vedci, blogeri a novinári vrátane spravodajcov britskej spoločnosti BBC a ruskej televízie Russia Today.

 

Medzi sankcionované osoby patrí aj tajomník Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Vladimír Longauer a bloger a publicista Sergej Chelemendik, vyplýva zo zoznamu, ktorý na svojej webovej stránke zverejnila ukrajinská tlačová agentúra UNIAN.

 

V skupine sankcionovaných sú aj členovia politických strán, právnici, riaditelia firiem, členovia medzinárodných tímov pozorovateľov volieb a referend v Donbase a na Kryme, manažéri podnikov vojensko-priemyselného komplexu v Rusku či štátnych orgánov, ktoré realizujú projekty v oblasti infraštruktúry na Kryme.

 

Kremeľský hovorca dnes v Moskve súčasne upozornil, že zosilnenie sankcií zo strany Ukrajiny protirečí záujmom oboch krajín. Uviedol, že vznikajúce "vákuum sa rýchlo zapĺňa".

 

Vysvetlil, že mnohé ruské firmy sú síce nútené prerušiť kontakty so svojimi partnermi na Ukrajine, ale na druhej strane im to umožňuje adaptovať sa na nové podmienky, vytvárať si nové obchodné kontakty a vzťahy. "Nič dobré na tom nie je, ale všetko zlé je na niečo dobré a tu dochádza k diverzifikácii smerov spolupráce," uviedol- Súčasne však podčiarkol, že táto situácia "rozhodne nezodpovedá záujmom oboch ekonomík" - ruskej a ukrajinskej.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies