Ukrajinské odbory varujú pred nepokojmi pre zvýšenie cien plynu

NETKY.SK • 30 Júl 2010, 07:30 • 2 min
Ukrajinské odbory varujú pred nepokojmi pre zvýšenie cien plynu

Ukrajinské odbory varujú pred nepokojmi pre zvýšenie cien plynu

slovakia

left justify in out

img

Ukrajinské odbory dnes varovali vládu, že prudké zvýšenie cien zemného plynu povedie k sociálnym nepokojom a nekontrolovanej inflácii. Zároveň vládu informovali, že na ňu podajú žalobu.
      Zvýšenie cien plynu bolo jednou z hlavných podmienok Medzinárodného menového fondu (MMF) na schválenie 2,5-ročného preklenovacieho úveru pre Ukrajinu vo výške 15,15 miliardy USD (11,59 miliardy eur). Podľa odborárov sa však vláda zaviazala až k príliš vysokému zvýšeniu cien, keďže od augusta sa ceny zemného plynu pre domácnosti zvýšia o 50 %. Fond pritom dnes informoval, že Ukrajina bude musieť v zvyšovaní cien pokračovať aj v nasledujúcich rokoch.
      Okrem toho vláda s odbormi zvýšenie nekonzultovala, čo je druhá výčitka z ich strany. "Podáme na vládu žalobu, pretože zvýšenie cien plynu s nami vôbec neprerokovala, čo podľa zákona mala urobiť," povedal Anatolij Akimočkin z Konfederácie ukrajinských odborových zväzov. Zároveň dodal, že odbory pripravujú aj celoštátny protest.
      Prudké zvyšovanie cien plynu nevyhovuje ani samotným predstaviteľom vlády, no údajne nemohli nič iné robiť. "Osobne nie som s týmto rozhodnutím spokojný, ale nemali sme na výber," povedal ukrajinský predseda vlády Mykola Azarov.

Zdroj: TASR/Reuters a AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies