Ukrajinské nepokoje krátkodobo zasiahnu aj slovenskú ekonomiku

NETKY.SK • 11 Marec 2014, 10:36 • 2 min
Ukrajinské nepokoje krátkodobo zasiahnu aj slovenskú ekonomiku

BRATISLAVA – Súčasná situácia na Ukrajine zasiahne na krátky čas aj slovenskú ekonomiku zvýšením cien ropy a zemného plynu. Konštatuje to v analýze poradenská spoločnosť Bisnode.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Z databázy Bisnode vyplýva, že 1371 slovenských firiem má ukrajinských vlastníkov a ich základný kapitál v tuzemských spoločnostiach je v celkovej výške 11,5 milióna eur. Dcérske spoločnosti na Ukrajine má 12 slovenských firiem, napríklad Chemosvit či Zentiva. Rating Ukrajiny je podľa analytickej spoločnosti Dun&Bradstreet, ktorá je strategickým partnerom Bisnode v Európe, na úrovni DB6b, čo predstavuje veľmi vysoké riziko návratnosti investícií.

"Prebiehajúce nepokoje na Ukrajine ovplyvňujú celú Európsku úniu minimálne tým, že sa negatívne vyvíja cena vstupov v podobe ropy a zemného plynu. Aj keď sa na prvý pohľad z oficiálnych štatistík nezdá, že by Slovensko a Ukrajina boli spolu významne ekonomicky prepojené – export a import je minimálny, môžeme predpokladať, že ukrajinská kríza zasiahne do makroekonomického prostredia Slovenska, ktorým to na určitý čas otrasie. Odrazí sa to hlavne prostredníctvom zvýšenia ceny ropy a plynu," myslí si analytik Bisnode Michal Řičař.

Pre mnoho firiem je podľa neho značnou záťažou aj zvýšená neistota v súvislosti s ďalším vývojom situácie v blízkom okolí Slovenska. "Môže sa to premietnuť do rozhodovania manažmentu a zahraničných investorov, ktorí sa snažia o zabezpečenie investícií. To sa určite prejaví na ziskoch, a teda i potrebe hľadania iných spôsobov na ich dosahovanie," zhodnotil Řičař.

Podľa riaditeľa Bisnode Slovensko Milana Seliaka je otázkou dĺžka a rozsah dôsledkov. "Môžeme usudzovať, že ukrajinská reforma bude trvať relatívne dlhý čas, ale vplyv na európsku a slovenskú ekonomiku by nemal byť dlhodobejší. Predpokladáme, že pôjde o krátkodobý šok, ktorý odznie v súvislosti s tým, ako sa stabilizuje situácia, avšak za predpokladu rozumného vyriešenia sporu medzi Ruskom a Ukrajinou," uzavrel Seliak.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies