Ukrajinské ministerstvo obrany popiera nasadenie vojska v Kyjeve

NETKY.SK • 19 Február 2014, 15:38 • 2 min
Ukrajinské ministerstvo obrany popiera nasadenie vojska v Kyjeve

KYJEV - Proti niekoľkotisícovému davu aktivistov a demonštrantov na Námestí nezávislosti ešte v utorok zakročila polícia.

slovakia

left justify in out

Ukrajinské ministerstvo obrany popiera správy, podľa ktorých vyslalo vojakov na kyjevské Námestie nezávislosti, aby po vypuknutí nepokojov rozohnali tamojších protivládnych aktivistov. Podľa vyhlásenia pre tlačovú agentúru Interfax-Ukrajina však ozbrojené sily v súvislosti so "zhoršením sociopolitickej situácie v krajine" presúvajú svoje jednotky, aby zvýšili ochranu skladov zbraní a munície, základní a ďalších objektov. "Informácia, že vojaci boli vyslaní rozohnať Majdan, je nepravdivá," uviedol tlačový odbor ministerstva v narážke na udalosti v ohnisku protivládnych nepokojov.

 

Proti niekoľkotisícovému davu aktivistov a demonštrantov na Námestí nezávislosti ešte v utorok zakročila polícia, ktorá zásah označila za "protiteroristickú operáciu". Násilie v uliciach Kyjeva vypuklo už o niekoľko hodín skôr, keď masy ľudí zamierili k parlamentu, aby vyvinuli nátlak na politikov zaoberajúcich sa požadovanými zmenami v ústave. Bezpečnostné zložky následne varovali, že ak nepokoje do večera neutíchnu, použijú proti aktérom "všetky zákonné prostriedky". 

 

Bývalý minister obrany Anatolij Hrycenko v svojom príspevku na sieti Facebook tvrdil, že terajší minister Pavlo Lebedev nariadil presunúť do hlavného mesta vojakov z iných častí Ukrajiny. Prezident Viktor Janukovyč z vyvolania krvavého násilia obvinil opozičných lídrov, ktorí podľa neho "vyzývali ľudí, aby sa chopili zbraní", čo považuje "hrubé porušenie práva" a požaduje postavenie zodpovedných osôb pred súd. Napriek tomu vylúčil použitie sily proti opozícii a vyhlásil, že krízu sa bude naďalej snažiť vyriešiť prostredníctvom dialógu. 

 

Násilie v Kyjeve si podľa zahraničných spravodajských portálov od utorka vyžiadalo najmenej 26 mŕtvych vrátane deviatich policajtov a jedného novinára ako aj niekoľko stoviek zranených. Počet obetí na životoch sa však môže



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona