Ukrajinská vojačka Savčenková ukončí hladovku, chce však diétu

NETKY.SK • 7 Marec 2015, 06:46 • 2 min
Ukrajinská vojačka Savčenková ukončí hladovku, chce však diétu

MOSKVA – V Rusku väznená ukrajinská vojačka je ochotná ukončiť skoro trojmesačnú hladovku v prípade, že jej poskytnú vyváženú diétu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V piatok to oznámili jej právnici. Nadežda Savčenková je vo väzbe od júna pre obvinenia, že údajne poskytla súradnice pre mínometný útok, pri ktorom na Ukrajine zahynuli dvaja ruskí novinári. Tridsaťtriročná vojenská pilotka obvinenie popiera a ešte 13. decembra začala držať protestnú hladovku, čo viedlo k značnému zhoršeniu jej zdravotného stavu.


Ruská väzenská služba potvrdila, že Savčenková zjedla vo štvrtok kurací vývar. Jej právnici však v piatok zverejnili jej vyhlásenie, že vývar bol príliš mastný a škodlivý pre jej zdravie. Žiada preto, aby zatiaľ na jedenie dostávala zeleninové a ovocné pyré. K novej žiadosti sa väzenská služba zatiaľ nevyjadrila.


Moskovský mestský súd vo februári zamietol žiadosť Savčenkovej o jej prepustenie z väzenia. Podľa rozhodnutia sudcu by mala zostať za mrežami vzhľadom na pokračujúce vyšetrovanie udalosti. Podľa ukrajinského vedenia Savčenkovú v júni zadržali separatisti na východe Ukrajiny, ktorí ju následne vydali do Ruska. Moskva však tvrdí, že hranicu prešla dobrovoľne, bez dokladov a v prestrojení za utečenkyňu. Savčekovú v októbri zvolili za poslankyňu ukrajinského parlamentu, ktorý by mala zastupovať aj ako delegátka v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies