Ukrajinská vojačka Savčenková dnes v ruskom väzení slávi 35. narodeniny

NETKY.SK • 11 Máj 2016, 13:46 • 2 min
Ukrajinská vojačka Savčenková dnes v ruskom väzení slávi 35. narodeniny

KYJEV - V Rusku odsúdená a väznená ukrajinská vojačka Nadija Savčenková slávi dnes 35. narodeniny. Prostredníctvom sociálnych sietí jej k nim zablahoželali aj ukrajinský prezident Petro Porošenko a minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin. Informovali o tom ukrajinské médiá.

slovakia

left justify in out

Porošenko na svojom profile na Facebooku označil "našu Nadiju" za "symbol viery vo víťazstvo nad agresorom". Dodal, že robí všetko pre to, aby Savčenkovej mohol k narodeninám zablahoželať osobne a na ukrajinskej pôde. Minister Klimkin na sieti Twitter pripomenul okrem Savčenkovej aj ďalších "našich politických väzňov". "A Nadiji želám veľa šťastia, ona si ho zaslúži viac ako ktokoľvek iný".

 

Klimkin okrem toho avizoval, že Savčenkovej kauzu chce pripomenúť aj na stretnutí šéfov diplomacií tzv. normandskej štvorky, ktoré sa koná dnes v Berlíne. Pred odletom Klimkin okrem toho vyhlásil, že je pripravený na konštruktívnu prácu, pričom však zdôraznil, že nepristúpi na kompromisy ohľadom konania volieb v Donbase, kým na východe Ukrajiny nezavládne mier a bezpečie.

 

Agentúra Interfax dnes oznámila, že v utorok do Rostova na Done pricestovala Savčenkovej matka, ktorá chcela dcéru navštíviť vo väzení v Novočerkassku. Agentúra TASS neskôr citovala Savčenkovej právnika Nikolaja Polozova, podľa ktorého vedenie väznice 78-ročnej matke neumožnilo návštevu. Ako dôvod uviedlo prečerpanie limitu na počet návštev odsúdenej jej rodinnými príslušníkmi.

 

Savčenkovú v marci ruský súd odsúdil na 22 rokov väzenia za spoluúčasť na vražde dvoch rukých novinárov televíznej spoločnosti VGTRK. Súd ju uznal za vinnú aj za protizákonné prekročenie hraníc s Ruskom a pokusom o vraždu.

 

Koncom apríla Savčenková vyplnila úradné formuláre nutné na svoje vydanie na Ukrajinu, pričom však naďalej odmieta uznať svoju vinu. Ukrajinský prezident Petro Porošenko predtým informoval, že v telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom bol dosiahnutý "istý algoritmus" oslobodenia Nadije Savčenkovej.

 

Najčastejšie sa hovorí o jej výmene za dvoch ruských občanov, ktorých zadržali vlani na východe Ukrajiny údajne na prieskumnej vojenskej misii. Ukrajinský súd ich oboch odsúdil na 14 rokov väzenia. Ruské úrady zatiaľ dohady o ich výmene nepotvrdili.

 

Savčenkovej advokát Mark Fejgin nedávno poznamenal, že keby sa táto výmena mala uskutočniť, dôjde k nej až po 25. máji, keď rozsudok nad odsúdenými ruskými občanmi nadobudne účinnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona