Ukrajinská vláda prijala Saakašviliho demisiu na post gubernátora Odeskej oblasti

NETKY.SK • 9 November 2016, 15:57 • 2 min
Ukrajinská vláda prijala Saakašviliho demisiu na post gubernátora Odeskej oblasti

KYJEV - Ukrajinská vláda dnes odobrila žiadosť gubernátora Odeskej oblasti Michaila Saakašviliho o odvolanie z funkcie. Informovala o tom dnes agentúra Ukrinform s tým, že prezident Petro Porošenko ešte musí podpísať príslušný výnos.

slovakia

left justify in out

Svoje rozhodnutie podať demisiu oznámil Saakašvili v pondelok na tlačovej konferencii v Odese. Ako dôvod uviedol údajnú neochotu ukrajinskej vlády bojovať s korupciou. Podľa agentúry Ukrinform Saakašvili povedal, že bez ohľadu na zmenu mocenských pomerov na Ukrajine "korupcia bujnie" aj naďalej.

 

"Ako kradli predtým, tak kradnú aj teraz," dodal Saakašvili, ktorý spresnil, že "poslednou kvapkou" preňho bolo zverejnenie elektronických vyhlásení o majetkových pomeroch štátnych úradníkov.

Ukázalo sa totiž, že väčšina vysokých štátnych úradníkov a poslancov parlamentu zámerne skresľuje reálny obraz o svojej finančnej situácii. Skrývajú napríklad výšku príjmov a majetok prepisujú na svojich príbuzných a známych. Ukázalo sa tiež, že väčšinu svojich úspor majú odloženú v zahraničnej mene, nie v hrivnách, a často nie ani v ukrajinských bankách.

 

Gubernátorom Odeskej oblasti bol Saakašvili od vlaňajšieho mája. Do tejto funkcie ho vymenoval ukrajinský prezident Petro Porošenko. Predtým - od februára 2015 - Saakašvili zastával funkciu Porošenkovho poradcu. Od 29. mája 2015 má ukrajinské občianstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona