Ukrajinská vláda od 1. decembra prestáva na Donbase vyplácať sociálne dávky

NETKY.SK • 8 November 2014, 06:31 • 2 min
Ukrajinská vláda od 1. decembra prestáva na Donbase vyplácať sociálne dávky

KYJEV - Ukrajinská vláda sa rozhodla pozastaviť všetku finančnú pomoc východu Ukrajiny, ktorý od jari ovládajú proruskí separatisti. Informovala o tom ukrajinská televízia TSN. Podľa agentúry UNIAN vláda tvrdí, že svojimi opatreniami chce chrániť obyvateľstvo týchto oblastí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Poberateľom sociálnych dávok žijúcim v Donbase ich po 1. decembri prestanú vyplácať. Dôchodky budú síce po 1. decembri poukazované na všetky účty v sociálnej poisťovni, ale prístup k nim budú mať len tí občania Donbasu, ktorí do stanoveného termínu vycestujú na "neokupované územie", prihlásia sa tam ako presídlenci a zostanú tam bývať. V opačnom prípade im bude dôchodok poukazovaný na účet v sociálnej poisťovni a prístup k nemu budú mať až po "oslobodení" oboch oblastí.
      

Premiér Arsenij Jaceňuk vysvetlil, že ak by vláda pokračovala v poukazovaní sociálnych dávok ich odberateľom v Donbase, hrozilo by riziko, že by sa aj tak nedostali k adresátom, ale "k ruským banditom". "To by nebolo nič iné, ako priama podpora ruského terorizmu," upozornil. Jaceňuk pripomenul, že v súlade s minskými dohovormi Rusko malo prestať s podporou "teroristov" na východe Ukrajiny a úlohou Ukrajiny bolo obnoviť kontrolu nad týmto územím.
      

"Splňte dohodu, očistite (toto) územia od nákazy, ktorú ste tam zavliekli, a nerobte z ľudí rukojemníkov svojich imperiálnych ambícií, pretože oni trpia," naliehal Jaceňuk. Ukrajinská vláda však potvrdila, že dodávky plynu a elektriny do "okupovaného Donbasu" nijako neobmedzí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies