Ukrajinská vláda by mala odstúpiť, ak chce vyriešiť Donbas, radí Savčenková

NETKY.SK • 23 September 2016, 10:07 • 2 min
Ukrajinská vláda by mala odstúpiť, ak chce vyriešiť Donbas, radí Savčenková

WASHINGTON - Ukrajinská vláda by mala odstúpiť, ak chce vyriešiť konflikt v Donbase, vyhlásila poslankyňa ukrajinského parlamentu a bývalá vojačka Nadija Savčenková.

slovakia

left justify in out

Ak si to vláda v Kyjeve neuvedomí a nebude bližšie k národu, ten jej potom pomôže pochopiť, že musí odstúpiť, povedala Savčenková v noci nadnes pre agentúru TASS po svojom prejave na pôde Atlantickej rady vo Washingtone.


Savčenková sa nevyjadrila k podrobnostiam svojej návštevy vo Washingtone. Vo svojom prejave však poznamenala, že v rámci svojich zahraničných ciest sa vždy snaží o nadviazanie dialógu, ktorý môže viesť ku konkrétnym výsledkom.
Na otázku poľského diplomata, čo si myslí o úmysle dodávať smrtiace zbrane Ukrajine, Savčenková konštatovala, že by to bolo zbytočné vzhľadom na súčasnú úroveň korupcie v krajine. Podľa nej by Ukrajina mala prilákať západné investície a technológie pre rozvoj vlastného zbrojárskeho priemyslu.


Savčenková sa začala venovať práci poslankyne po tom, ako jej ruský prezident Vladimir Putin v máji tohto roku udelil milosť a úrady ju vymenili za dvoch ruských občanov odsúdených na Ukrajine za podporu proruských separatistov. Samotná Savčenková bola v Rusku obvinená a odsúdená na 22 rokov za spoluúčasť na vražde ruských novinárov, ktorej sa podľa súdu dopustila ako príslušníčka vládnych síl.


Od svojho návratu na Ukrajinu mala Savčenková viacero kontroverzných vyhlásení, takže časť ukrajinských politikov ju označila za "trójskeho koňa" vyslaného na Ukrajinu Moskvou. Napríklad operáciu vládnych síl na východe Ukrajiny označila za "bordel" a vyhlásila, že ju treba čo najskôr ukončiť. Obe strany konfliktu v Donbase šokovala aj vyhlásením, že by sa jedni druhým mali ospravedlniť za príkoria, ktoré si navzájom spôsobili počas trvania tzv. protiteroristickej operácie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona