Ukrajinská vláda a povstalci sú pripravení na ďalšiu výmenu zajatcov

NETKY.SK • 18 December 2014, 09:59 • 2 min
Ukrajinská vláda a povstalci sú pripravení na ďalšiu výmenu zajatcov

DONECK - Samozvaná Donecká ľudová republika je pripravená prepustiť 152 ukrajinských väzňov a ukrajinská strana zas súhlasí, že prepusti 223 zajatých povstalcov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako podľa agentúry TASS povedal vyslanec a hlavný vyjednávač Doneckej republiky Denis Pušilin, obe strany si už vymenili zoznam väzňov pripravených na prepustenie, čo je súčasťou dohody o urovnaní krízy na východe Ukrajiny. "Máme zoznam zajatcov, ktorých môžme vymeniť už zajtra," vyhlásil a dodal, že s ukrajinskou vládou si ešte musia vymeniť presné informácie o mieste zadržiavania väzňov a dohodnúť miesto ich výmeny.

 

Ukrajina podľa Pušilina zadržiava asi 800 ľudí napojených na separatistov, pričom niektorým hrozí odsúdenie a uväznenie. Pušilin zdôraznil, že povstalci požadujú prepustenie všetkých svojich zajatcov. Ukrajinská strana tvrdí, že separatisti zadržiavajú asi 680 Ukrajincov, povstalci tvrdia, že ich je menej. Výmena väzňov by mohla byť témou nového kola trojstranných rokovaní o situácii na Ukrajine, ktoré sa s najväčšou pravdepodobnosťou uskutoční v nedeľu v bieloruskom hlavnom meste Minsk. Posledné takéto stretnutie medzi Ukrajinou, Ruskom a Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa konalo začiatkom septembra taktiež v Minsku. Jeho výsledkom bol mierový plán pre Ukrajinu vrátane prímeria, ktoré obnovili len minulý týždeň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies