Na Ukrajine zadržali francúzskeho teroristu: Chcel zaútočiť počas ME 2016, mal pri sebe 125 kilo výbušniny

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 15:56 • 2 min
Na Ukrajine zadržali francúzskeho teroristu: Chcel zaútočiť počas ME 2016, mal pri sebe 125 kilo výbušniny

KYJEV - Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zadržala francúzskeho občana, ktorý mal v pláne uskutočniť 15 útokov počas futbalových majstrovstiev Európy. Séria útokov mala dôjsť na území Francúzska pred turnajom i počas neho. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

SBU sledovala podozrivého muža od decembra 2015, v máji bol zadržaný na ukrajinsko-poľskej hranici. SBU zistila, že si zaobstaral päť guľometov, dva reaktívne granáty a ďalšie zbrane. Ako uviedla agentúra UNIAN, bezpečnostná služba mu nezabránila v tom, aby si zaobstaral výzbroj.

 

Podľa televízie BFMTV zadržaným je 25-ročný Grégoire M. Ukrajinské úrady ho zadržali 21. mája na poľsko-ukrajinskom hraničnom priechode. V dodávke prevážal 125 kilogramov výbušniny TNT, sto detonátorov, päť samopalov typu Kalašnikov, viac ako 5000 nábojov a dve protitankové päste. V aute sa našlo aj niekoľko masiek na tvár.

 

Muž je podozrivý, že plánoval sériu 15 teroristických útokov, ku ktorým malo dôjsť na území Francúzska pred ME vo futbale a počas nich. Okrem infraštruktúry spätej s EURO mal v úmysle útočiť aj na židovské a moslimské modlitebne a verejné budovy.

 

BFMTV informovala, že francúzsky občan má svojimi názormi blízko ku krajnej pravici. Počas výsluchov deklaroval svoj nesúhlas s politikou vlády svojej krajiny ohľadom "masívneho príchodu cudzincov do Francúzska, šírenia islamu a s globalizáciou". "Prezentoval názor, že teroristické činy chcel spáchať v rámci protestu," píše sa v oficiálnom vyhlásení SBU.

 

Deň po jeho zadržaní v poľsko-ukrajinskom pohraničí sa jeho prípadom začala zaoberať aj jednotka kriminálnej polície vo francúzskom meste Nancy v departemente Moselle, odkiaľ mladý muž pochádza. Francúzski vyšetrovatelia následne urobili domovú prehliadku v mieste jeho trvalého bydliska - v obci Nant-le-Petit. V byte sa našli "komponenty výbušnín a tričko" s logom krajne pravicovej skupiny, napísal denník L'Est Républicain. Mladík pracoval ako inseminátor v roľníckom družstve.

 

Podľa televíznej stanice M6 mladík nemá záznam v registri trestov a nebol ani objektom záujmu francúzskych tajných služieb. Začali sa však oňho zaujímať niekoľko dní pred jeho zadržaním na Ukrajine.

 

Francúzski vyšetrovatelia začali proti mladému mužovi viesť predbežné vyšetrovanie pre podozrenie z obchodovania so zbraňami, pričom pátrajú po tom, odkiaľ vzal peniaze na financovanie arzenálu, ktorý sa snažil previezť - ide o sumu vo výške 250.000 eur, a aký mal s týmito zbraňami zámer. Parížska prokuratúra, ktorá sa zaoberá prípadmi súvisiacimi s terorizmom, zatiaľ svoje vyšetrovanie nezačala.

 

Zvýšené bezpečnostné opatrenia sú hlavnou témou francúzskeho šampionátu, nad ich pokojným priebehom bude mať dohľad približne 90.000 členov bezpečnostných zložiek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies