Ukrajinská polícia zadržala muža, ktorý šíril malvér Petya

NETKY.SK • 8 August 2017, 06:00 • 2 min
Ukrajinská polícia zadržala muža, ktorý šíril malvér Petya

KYJEV - Ukrajinská polícia zadržala 51-ročného muža z juhoukrajinského mesta Nikopol, ktorý je podozrivý zo šírenia malvéru Petya.A. Vo svojom vyhlásení o tom dnes informovala ukrajinská polícia.

slovakia

left justify in out

Mužovo konanie odhalili príslušníci policajného oddelenia pre boj proti počítačovej kriminalite, ktorí zistili, že podozrivý na sociálnej sieti zverejnil videozáznam s opisom toho, ako možno na počítači spustiť vírus Petya.A. V komentári k videozáznamu muž zverejnil link na svoju stránku na sociálnych sieťach, ktorá obsahovala daný malvér.

 

Vírus Petya, ktorý sa začal šíriť z Ukrajiny, v júni postihol približne 60 krajín vrátane Talianska, Izraela, Srbska, Maďarska Rumunska, Poľska, Argentíny, Česka a Nemecka. Vydieračský vírus zablokoval používateľom počítače a za opätovné sprístupnenie požadoval výkupné 300 dolárov vo virtuálnej mene bitcoin.

 

Ukrajinu zasiahol kybernetický útok, ktorý sa začal 27. júna, najviac zo všetkých krajín. Počítače vo vládnych úradoch, energetických podnikoch a bankomatoch boli dočasne znefunkčnené, keďže ich dáta hackeri zašifrovali. Ukrajinská kyberpolícia deklarovala, že útok vydieračským vírusom sa odohral prostredníctvom aktualizácie programu M.E.Doc, ktorý patrí na Ukrajine k najobľúbenejším účtovníckym programom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona