Ukrajinská polícia: Výbuch v kyjevskom Dome odborov mohol súvisieť s prípravou útoku

NETKY.SK • 7 Február 2014, 09:08 • 2 min
Ukrajinská polícia: Výbuch v kyjevskom Dome odborov mohol súvisieť s prípravou útoku

KYJEV - Ukrajinská polícia dnes nevylúčila, že výbuch, ku ktorému došlo vo štvrtok v Dome odborov v Kyjeve - slúžiacemu ako štáb odporcov súčasnej vlády -, mohol súvisieť s výrobou výbušnej nálože. Informovali o tom agentúry RIA Novosti a UNIAN.

slovakia

left justify in out

"Pravicovoradikálne zoskupenia plánujú opäť narušiť pokoj a nezastavia sa ani pred teroristickými útokmi," uvádza sa na webovej stránke ministerstva vnútra. Rezort ďalej tvrdí, že má o tom príslušné operatívne informácie a nasvedčujú podľa neho o tom aj štvrtkové udalosti z Domu odborov, kde došlo k výbuchu a "nie je vylúčené, že (sa tak stalo) pri zostrojovaní výbušného zariadenia".

      

Pri výbuchu v Dome odborov boli zranené dve osoby: muž, ktorému museli amputovať časť ruky, a 15-ročný chlapec so zranenými očami. Policajní vyšetrovatelia sa po výbuchu snažili dostať na miesto činu, ale poslanec Vladimir Arjev, ktorý sa predstavil ako veliteľ štábu, im to neumožnil s odvolaním sa na rozhodnutie účastníkov protivládnych protestných akcií nepúšťať do obsadených vládnych objektov príslušníkov bezpečnostných zložiek.

      

Prípad vyšetrujú pre podozrenie zo spáchania trestného činu neopatrného zaobchádzania so strelnými zbraňami a strelivom. Protivládne demonštrácie na Ukrajine vypukli 21. novembra po tom, ako vláda pozastavila prípravy na eurointegráciu. Násilnosti sa vystupňovali 19. januára, keď došlo k prudkým stretom medzi bezpečnostnými zložkami a radikálnymi demonštrantami i k obsadzovaniu vládnych budov v Kyjeve i v regiónoch. Opozícia sa tak domáhala demisie vlády a pokračovania v integrácii do európskych štruktúr. 

      

Pod tlakom patovej situácie 28. januára premiér Mykola Azarov podal demisiu, pričom jeho vláda zostane vo funkciách až do vymenovania nového kabinetu. Vedením vlády je poverený doterajší vicepremiér Sergej Arbuzov. Opozícia sa teraz v parlamente snaží presadiť návrat Ukrajiny k ústave z roku 2004, čím by prezidenta Viktora Janukovyča zbavila značných právomocí a odovzdala ich parlamentu.

      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies