Ukrajinská polícia sa stiahla z Námestia nezávislosti

NETKY.SK • 11 December 2013, 12:25 • 2 min
Ukrajinská polícia sa stiahla z Námestia nezávislosti

KYJEV - Množstvo príslušníkov ukrajinskej poriadkovej polície a jednotiek ministerstva vnútra sa dnes stiahlo od tábora protestujúcich v Kyjeve po tom, čo v noci rozoberali barikády a dostali sa do potýčok s demonštrantami.

slovakia

left justify in out

Autobusy s policajtmi odchádzali z Námestia nezávislosti za radostných prejavov protestujúcich. Niektorí opoziční lídri na tribúne i ľudia v dave to označili za víťazstvo, uviedli agentúry Reuters a AP. Policajti odišli aj od kyjevskej radnice a vládnych budov, ktoré okupujú demonštranti rozhnevaní rozhodnutím vlády nepodpísať pod tlakom Ruska dohody o asociácii a obchode s Európskou úniou.

V noci na dnes sa bezpečnostné sily snažili uvoľňovať barikády na Námestí nezávislosti vytvorené protestujúcimi. Ulice v okolí zaplnili policajti, ktorí pomaly postupovali k hlavnému táboru protestujúcich. Tisíce demonštrantov im hodiny kládli odpor, keď strkali do kordónov, aby sa nedostali ku kľúčovým miestami.

Pri potýčkach utrpeli zranenia desiatky demonštrantov a policajtov. Viacero policajtov však podľa agentúry Reuters uviedlo, že mali rozkaz nepoužívať silu. Na námestí hudobné hviezdy, politici i kňazi vyzývali policajtov, aby sa neuchyľovali k násiliu. Zásah sa zjavne zastavil na úsvite, keď sa teploty v zasneženej ukrajinskej metropole držali na mínus ôsmich stupňoch Celzia.

Minister vnútra Vitalij Zacharčenko neskôr vyzval na pokoj a ubezpečoval, že polícia nebude rozháňať protest na Námestí nezávislosti. Na námestie dnes zavítala predstaviteľka ministerstva zahraničných vecí USA pre európske a eurázijské záležitosti Victoria Nulandová, informovalo americké veľvyslanectvo. Podľa opozičného lídra sa rozprávala s protestujúcimi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies