Ukrajinská polícia podľa vlády nezakročí proti demonštrácii v Kyjeve

NETKY.SK • 11 December 2013, 10:46 • 2 min
Ukrajinská polícia podľa vlády nezakročí proti demonštrácii v Kyjeve

KYJEV - Ukrajinský minister vnútra Vitalij Zacharčenko dnes vyhlásil, že polícia nevtrhne na Námestie nezávislosti v Kyjeve, kde v noci na dnes rozobrala barikády vytvorené účastníkmi protestov proti rozhodnutiu vlády nepodpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou.

slovakia

left justify in out

"Chcem, aby sa všetci upokojili... Nikto neporuší vaše práva na pokojné protestovanie, neignorujte však práva... iných občanov," uviedol Zacharčenko vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters. Po medzinárodnej kritike postupu ukrajinských bezpečnostných síl dnes niektoré špeciálne jednotky z miesta protestov stiahli. Premiér Mykola Azarov uviedol, že proti pokojným demonštrantom nebude použitá sila. Polícia podľa neho len uvoľnila cesty od barikád.

Poriadková polícia ráno zablokovala prístup k radnici autobusmi a jej príslušníci vstúpili do budovy, ktorú okupovali protestujúci, uviedla s odvolaním sa na demonštrantov agentúra Reuters. Ministerstvo vnútra predtým ráno varovalo demonštrantov s vyhlásením, že každý odpor bude považovaný za pokus o organizáciu masových nepokojov a že voči provokatérom by mali nasadiť slzotvorný plyn a ďalšie prostriedky, informovala agentúra DPA.

Na Námestie nezávislosti, známe ako Majdan, prichádzali napriek mrazivým teplotám okolo mínus osem stupňov Celzia a snehu ďalší demonštranti. Stovky príslušníkov bezpečnostný síl obklopili budovu, v ktorej sa podľa opozície nachádza centrála národného odporu voči vláde prezidenta Viktora Janukovyča. Východy zo staníc metra v centre boli uzavreté, dodáva DPA.

Opozičný politik Vitalij Kličko žiadal dnes opätovne okamžité odstúpenie prezidenta. "Nemožno pristupovať na kompromisy s podvodníkmi a diktátormi. Treba sa ich zbaviť," vyhlásil. Kličkova strana Udar oznámila, že v noci na dnes zatkli desiatich demonštrantov. Televízia 5 Kanal informovala o najmenej jednom ťažko zranenom. Ministerstvo vnútra uviedlo, že pri nočnej demontáži barikád v centre mesta utrpelo zranenia desať príslušníkov polície.

V Kyjeve sa naďalej zdržiavala šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová, ktorá sa v noci stretla okrem iných z Kličkom a ďalšími predstaviteľmi opozície.

"Ostaneme tu, ak to bude potrebné, aj do nového roka," napísal Kličko v príspevku pre dnešné vydanie nemeckých novín Bild. "A už vôbec sa nenecháme zastrašiť brutálnymi akciami!" dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies