Ukrajinská opozičná strana Vlasť vyšle do prezidentských volieb Tymošenkovú

NETKY.SK • 22 August 2013, 08:03 • 2 min
Ukrajinská opozičná strana Vlasť vyšle do prezidentských volieb Tymošenkovú

KYJEV - Prezidentskou kandidátkou opozičnej ukrajinskej strany Baťkivščyna (Vlasť) bude vo voľbách v roku 2015 väznená expremiérka Julia Tymošenková. V Ľvove, dejisku rokovania Svetového kongresu Ukrajincov, o tom informoval šéf parlamentnej frakcie strany Arsenij Jaceňuk.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov sa v strane o volebnej líderke v prezidentských voľbách už rozhodlo. Odpovediam na otázky, týkajúce sa možnej kandidatúry viacerých opozičných politikov, sa však Jaceňuk vyhol. Profesionálny svetový šampión v boxe Vitalij Kličko, vedúca osobnosť ďalšej opozičnej strany UDAR (Úder), na zasadaní zopakoval, že zvažuje kandidatúru v prezidentských voľbách, ale definitívne o nej rozhodne po "konzultáciách so spoločnosťou".

Podľa jeho názoru by ukrajinská opozícia mala proti úradujúcej hlave krajiny Viktorovi Janukovyčovi postaviť jediného spoločného kandidáta, informovali ukrajinské médiá. V máji sa lídri troch opozičných parlamentných strán na Ukrajine - Jaceňuk, Kličko a šéf nacionalistickej strany Svoboda (Sloboda) Oleg Ťagnibok - dohodli, že v prípade zachovania dvojkolového charakteru prezidentských volieb podporia v rozhodujúcom kole najúspešnejšieho z opozičných uchádzačov.

Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že najpopulárnejším opozičným politikom je momentálne práve Vitalij Kličko. Tymošenkovú, Janukovyčovu politickú rivalku, v októbri 2011 odsúdili na sedem rokov väzenia za zneužívanie právomocí. Verdikt, ktorý spôsobil medzinárodné pobúrenie, súvisí so zmluvou o dodávkach zemného plynu z roku 2009, ktorú ako premiérka dosiahla s Ruskom.

Druhý súdny proces s expremiérkou, v ktorom čelí obvineniam z daňových únikov a sprenevery, uplynulý piatok odročili už po 23.-krát, a to na 6. septembra. Obžalovaná sa totiž opäť nedostavila na pojednávanie, čo - rovnako ako v predchádzajúcich prípadoch - zdôvodnila zlým zdravotným stavom. 

Nový súdny proces je založený na obvineniach, ktoré siahajú do 90. rokov, keď Tymošenková riadila obrovskú firmu na obchodovanie so zemným plynom. Bývalú predsedníčku ukrajinskej vlády liečia v charkovskej nemocnici s chronickými bolesťami chrbtice. Príbuzní označujú Tymošenkovej stav za veľmi vážny, podľa ich vyjadrení sa už nedokáže sama pohybovať a hrozí jej invalidita. V prípade usvedčenia zo sprenevery a daňových únikov hrozí 52-ročnej líderke prozápadnej ukrajinskej opozície ďalších 12 rokov väzenia. Samotná expremiérka však označuje všetky obvinenia vznesené voči nej za vykonštruované a politicky motivované. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona