Ukrajinská opozícia zrušila demonštráciu; pápež sa modlí za mier

NETKY.SK • 26 Január 2014, 15:32 • 2 min
Ukrajinská opozícia zrušila demonštráciu; pápež sa modlí za mier

KYJEV - Dôvodom zrušenia dnešných protestov je pohreb 25-ročného Michaila Žiznevského, jedného z dvoch demonštrantov, ktorí zomreli v stredu na strelné poranenia.

slovakia

left justify in out

Po noci plnej násilia, keď demonštranti obsadili provizórne veliteľstvo poriadkových síl v centre Kyjeva, dnes vodcovia opozície odvolali zvyčajnú nedeľnú demonštráciu, na ktorej sa zvyknú zúčastniť desaťtisíce ľudí. Informovala o tom agentúra AP.

Dôvodom zrušenia dnešných protestov je pohreb 25-ročného Michaila Žiznevského, jedného z dvoch demonštrantov, ktorí zomreli v stredu na strelné poranenia. Predstavitelia opozície tvrdia, že oboch aktivistov zastrelila polícia na mieste, kde demonštranti niekoľko dní hádzali na príslušníkov špeciálnych policajných jednotiek zápalné fľaše a dlažobné kocky.

Rozlúčka so zosnulým demonštrantom sa koná na Námestí nezávislosti v centre Kyjeva, kde aktivisti postavili veľký stanový tábor a kde sa od začiatku decembra konajú hromadné protesty. V plynulých týždňoch zvykli nedeľné demonštrácie prilákať do ulíc Kyjeva aj viac ako 100.000 ľudí.

Násilnosti pokračovali, pápež sa modlí

Ešte v sobotu v noci dav aktivistov zasypal zápalnými fľašami a kameňmi kyjevské kongresové a kultúrne centrum, takzvaný Ukrajinský dom, v ktorom mali provizórny hlavný stan príslušníci poriadkových síl. Po niekoľkých hodinách obliehania demonštranti vytvorili koridor a dovolili policajtom, aby budovu opustili.

K sporadickým násilnostiam dochádzalo dnes aj napriek tomu, že prezident Viktor Janukovyč ponúkol v sobotu post premiéra jednému z opozičných vodcov Arsenijovi Jaceňukovi. Jaceňuk ponuku priamo neodmietol, ale vyhlásil, že vláda musí splniť viacero požiadaviek opozície vrátane Janukovyčovho odstúpenia.

Na ukončenie násilia na Ukrajine vyzval dnes vo Vatikáne v pravidelnej nedeľnej modlitbe Anjel Pána aj pápež František.

"Vo svojich modlitbách stojím pri Ukrajine, najmä pri tých, ktorí v uplynulých dňoch položili svoje životy, ako aj pri ich rodinách," povedal v pravidelnej modlitbe na Námestí svätého Petra pápež František. Dodal, že dúfa v nadviazanie konštruktívneho dialógu medzi ukrajinskými inštitúciami a občianskou spoločnosťou, ako aj v to, že srdcia všetkých ovládne duch mieru a hľadania všeobecného dobra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies