Ukrajinská opozícia protestuje proti politickým represáliám v krajine

NETKY.SK • 25 Február 2013, 12:40 • 2 min
Ukrajinská opozícia protestuje proti politickým represáliám v krajine

Ukrajinská opozícia protestuje proti politickým represáliám v krajine - Politika Ukrajinská opozičná strana Baťkivščyna, ktorej líderka Julia Tymošenková je vo väzení, zorganizovala dnes v Kyjeve pochod a míting na protest proti politickým represáliám voč

slovakia

left justify in out

img

Ukrajinská opozičná strana Baťkivščyna, ktorej líderka Julia Tymošenková je vo väzení, zorganizovala dnes v Kyjeve pochod a míting na protest proti politickým represáliám voči opozícii. 

Podujatie, ktoré sa zavŕši mítingom, sa koná v deň bruselského summitu Ukrajina-EÚ. 

Ako pripomína agentúra RIA Novosti, ide o prvú schôdzku od októbra 2011, keď Tymošenkovú súd odsúdil na sedem rokov väzenia, na ktorej sa zúčastní prezident Viktor Janukovyč.

Tymošenkovú súd uznal za vinnú za zneužitie právomocí v prípade vyjednania nevýhodných podmienok o dodávkach ruského zemného plynu na Ukrajinu, k čomu došlo v roku 2009, keď zastávala funkciu predsedníčky vlády. Medzinárodné organizácie a EÚ považujú tento rozsudok za politicky motivovaný.

Predmetom dnešných rokovaní v Bruseli je perspektíva podpísania asociačnej zmluvy medzi Ukrajinou a EÚ. Viacero západných štátov tvrdí, že podpisu tohto dokumentu bránia práve politicky motivované súdne procesy proti vodcom opozície, čo kyjevská vláda jednoznačne odmieta.

Na protestnom pochode, nazvanom Kyjevčania proti politickým represiám, sa zúčastnilo približne 10.000 ľudí, ktorí za pochodu ulicami mesta skandovali "Julii (Tymošenkovej) slobodu!" a "Banda, preč!". 

Na čele sprievodu, ktorému dominovala veľká fotografia väznenej expremiérky, kráčali poslanci za opozičné strany, ako aj predseda politického výboru Baťkivščyny Alexander Turčinov.

Okrem prípadu, v ktorom už súd uznal Tymošenkovú za vinnú a udelil jej trest, sa ukrajinská justícia zaoberá aj jej údajnými finančnými machináciami, keď bola v čele spoločnosti Zjednotené energetické systémy Ukrajiny. 

Okrem toho je spoluobvinená aj v kauze vraždy poslanca Jevhena Ščerbana a jeho manželky, ktorých zavraždili na jeseň roku 1996 na východe Ukrajiny. Politik stál na čele finančnej spoločnosti Aton a mal prekážať tomu, aby sa zo Zjednotených energetických systémov stala jediná plynárenská firma v Donecku a priľahlom regióne. Podľa prokuratúry Tymošenková a jej komplic Pavlo Lazarenko mali za jeho smrť zaplatiť 2,8 milióna dolárov.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona