Ukrajinská opozícia dala Janukovyčovi 24-hodinové ultimátum na odstúpenie

NETKY.SK • 23 Január 2014, 08:37 • 2 min
Ukrajinská opozícia dala Janukovyčovi 24-hodinové ultimátum na odstúpenie

KYJEV - Ukrajinskí opoziční lídri dali dnes prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi 24 hodín na odstúpenie z funkcie, oznámila agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Súčasne podľa agentúry AP vyzvali protivládnych demonštrantov, aby sa až do štvrtka večera - doby vypršania ultimáta - zdržali násilných stretov s políciou.

Janukovyč má podľa opozície odstúpiť v záujme upokojenia vyhrotenej situácie po dnešnej násilnej smrti najmenej dvoch demonštrantov počas zrážok s políciou.

Ukrajinské úrady oficiálne potvrdili dvoch mŕtvych, zastrelených za nejasných okolností, zatiaľ čo opozičné zdroje hovoria o piatich obetiach zrážok s políciou a 300 zranených. Ďalšie dve telá so stopami mučenia sa podľa nepotvrdených informácií našli v lese neďaleko Kyjeva. 

Na Námestí nezávislosti v centre Kyjeva sa dnes večer zišlo asi 50.000 ľudí, aby protestovali proti policajným zásahom voči demonštrantom. 

"Zajtra pôjdeme spolu vpred ... A ak to bude znamenať guľku do čela, tak to bude znamenať guľku do čela, ale čestným, spravodlivým a odvážnym spôsobom," povedal účastníkom zhromaždenia opozičný líder Arsenij Jaceňuk.

Jaceňuk a ďalší vodcovia opozície predtým absolvovali vyše trojhodinové stretnutie s Janukovyčom o riešení súčasnej krízy, ktoré neprinieslo žiadne výsledky. 

Masové protivládne protesty na Ukrajine vypukli v novembri po tom, ako Janukovyč odmietol podpísať kľúčové integračné dohody s EÚ. Do násilností prerástli až túto nedeľu, keď ukrajinský prezident podpísal sériu kontroverzných zákonov, ktoré podľa kritikov vážne obmedzujú občianske práva a aktivity opozície. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona