Ukrajinská kríza dopadá na región SVE, tvrdí Bank Austria

NETKY.SK • 12 November 2014, 11:46 • 2 min
Ukrajinská kríza dopadá na región SVE, tvrdí Bank Austria

VIEDEŇ - Rakúska banka Bank Austria dosiahla v treťom kvartáli čistý zisk 416 mil. eur. Znamená to pokles v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška, kedy spoločnosť vykázala zisk 520 mil. eur.

slovakia

left justify in out

Za deväť mesiacov roka čistý zisk dcéry talianskej skupiny UniCredit vzrástol o 6 % na 1,19 mld. eur. Popredný poskytovateľ úverov v regióne strednej a východnej Európy (SVE) o tom informoval v stredu.

Vyhliadky v regióne podľa banky aj v nasledujúcich kvartáloch poznačí neistá situácia na Ukrajine a v Rusku, ako aj spomalenie globálneho obchodu a hospodárskeho rastu v eurozóne. Odolnosť voči negatívnym externým vplyvom je podľa banky v strednej Európe vyššia, rastové vyhliadky na Balkáne sú však menej priaznivé aj v dôsledku nedostatočných reforiem. 

 

"Rast (v regióne SVE) síce nemožno oddeliť od vývoja v Rusku, na Ukrajine a v eurozóne, niektoré krajiny však naďalej profitujú z nových produkčných kapacít a domáci dopyt by mal tiež zostať silný," uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ banky Gianni Franco Papa. 

 

Skupina UniCredit pôsobí aj na slovenskom trhu. UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a. s., pobočka zahraničnej banky vznikla 1. decembra 2013. Na slovenskom trhu však banka pôsobí od júla 1990, odvtedy prešla viacerými zmenami názvov a vlastníckou štruktúrou. Pôvodne to bola Slovenská poľnohospodárska banka, neskôr Poľnobanka, či UniBanka. UniCredit Bank vznikla zlúčením UniBanky a HVB Bank Slovakia v roku 2007, pričom majoritným akcionárom sa vtedy stala UniCredit Bank Austria a začlenila sa tak do UniCredit Group. Predstavenstvo skupiny UniCredit schválilo projekt zlúčenia dcérskych spoločností v Českej republike a na Slovensku do jednej cezhraničnej banky 13. novembra 2012.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona