Ukrajinská koalícia si predsedu parlamentu doslova vybojovala

NETKY.SK • 13 December 2012, 13:26 • 2 min
Ukrajinská koalícia si predsedu parlamentu doslova vybojovala

Ukrajinská koalícia si predsedu parlamentu doslova vybojovala - Politika Predsedom ukrajinského parlamentu sa stal dnes Volodymyr Rybak z vládnucej Strany regiónov. Okolnosti jeho zvolenia boli veľmi dramatické.

slovakia

left justify in out

img

Predsedom ukrajinského parlamentu sa stal dnes Volodymyr Rybak z vládnucej Strany regiónov. 

Okolnosti jeho zvolenia boli veľmi dramatické. Najprv opozícia zahatala prístup k rečníckemu pultu, lebo chcela presadiť, aby sa o kandidatúrach na vedúce posty v parlamente rozhodlo hlasovaním podľa mien. 

Ako napísala agentúra RIA Novosti, potom sa strhla bitka medzi prívržencami a odporcami Volodymyra Rybaka, v ktorej sa "lámali kreslá a trhali saká". 

Napokon začala opozícia prerušovať Rybakovov prejav kvôli prítomnosti Alexandra Tabalova v sále, ktorý bol zvolený za opozičný blok Baťkivščyna, ale odmietol podpísať členstvo v jej frakcii. Jeho kolegovia-poslanci ho označili za zradcu a žiadali jeho odchod zo sály. 

Alexandra a Andreja Tabalovovcov dali poslanci vyviesť zo sály už v stredu, na úvod ustanovujúcej schôdze. Napriek tomu sa obaja zúčastňovali na hlasovaní, aj keď podľa opozície na to nemali právo, keďže im nedovolili zložiť poslanecký sľub. 

Bitka v ukrajinskom parlamente pokračovala aj dnes

Súčasný parlament vzišiel z parlamentných volieb, ktoré sa konali 28. októbra a sčítanie hlasov po nich malo veľmi dramatický priebeh, keďže ho sprevádzali obvinenia z falšovania výsledkov, ktoré vzniesla opozícia. 

Podozrenia z manipulácie s výsledkami sa týkali najmä jednomandátových volebných obvodov, kde podľa paralelného sčítania hlasov opozíciou vyhral ich kandidát, ale podľa zápisnice volebnej komisie predstaviteľ vládnucej strany alebo na ňu napojený politik.

Na základe sporov ústredná volebná komisia pri uzatváraní výsledkov volieb konštatovala, že v piatich volebných obvodoch nie je možné určiť víťaza. Navrhla preto vypísať dodatočné voľby, čo opozícia odmietla a žiadala uznať víťazstvo jej kandidátov. So sťažnosťou na priebeh hlasovania sa opozícia obrátila aj na Európsky súd pre ľudské práva. 

Väznená expremiérka Tymošenková na protest proti manipulácii s výsledkami a proti priebehu predvolebnej kampane i samotných volieb deň po voľbách vyhlásila hladovku.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona