Ukrajinská generálna prokuratúra prešetruje trestné oznámenie na ministra vnútra

NETKY.SK • 14 September 2016, 13:23 • 2 min
Ukrajinská generálna prokuratúra prešetruje trestné oznámenie na ministra vnútra

KYJEV - Ukrajinská generálna prokuratúra vedie vyšetrovanie prípadu korupcie, v ktorom figuruje meno ministra vnútra Arsena Avakova. V médiách to potvrdil generálny prokurátor Jurij Lucenko. Avakovov poradca Zorjan Škirjak vo vysielaní televízie 112 Ukrajina oznámil, že minister napriek trestnému vyšetrovaniu zostáva vo funkcii.

slovakia

left justify in out

Lucenkova hovorkyňa neskôr spresnila, že vyšetrovanie voči Avakovovi sa začalo na základe trestného oznámenia, ktoré podalo občianske združenie Centrum pre boj s korupciou. Hovorkyňa dodala, že obvinenia voči ministrovi sa zatiaľ nepotvrdili.

 

Medzitým sa však v ukrajinských médiách už objavili špekulácie o Avakovovom skorom odchode z funkcie. Médiá uviedli, že jeho nástupcom by sa mohol stať tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksandr Turčynov. Ten však tieto dohady označil za provokáciu.

 

"Diskusie o konfliktoch v silovom bloku (ministerstiev) a o mojom prechode na ministerstvo vnútra sú ďalšou naplánovanou provokáciou," vyhlásil Turčynov podľa agentúry RIA novosti.

 

Najväčším škandálom, do ktorého bol Avakov doteraz zapletený, bol nákup batohov pre účastníkov vládnej protiteroristickej operácie v Donbase (ATO). Do kauzy bol zapletený aj Avakovov syn Oleksandr, ktorý sa okrem dodávky batohov zaujímal aj o možnosť dodávať polícii muníciu, aj keď jej nákupy sa musia uskutočňovať prostredníctvom vypísaných tendrov.

 

Vo februári sa na internetovom portáli YouTube objavil videozáznam s mužom podobajúcim sa Avakovovmu synovi. Video bolo datované decembrom 2014 a ministerstvo už vo februári 2015 vyplatilo za dodávku batohov 16,5 milióna hrivien. Avakov síce podozrenie voči sebe i synovi odmietol, Národný protikorupčný úrad Ukrajiny (NABU) však pri kontrole nákupu zistil, že bol predražený. Predražená bola aj zakúpená munícia. Okrem toho sa ukázalo, že dodávateľ nedodal všetky batohy, ktoré ministerstvo vnútra zaplatilo.

 

Arsen Avakov je ministrom vnútra od februára 2014. Podľa ukrajinských médií patrí medzi 200 najbohatších Ukrajincov, pričom jeho majetok sa v roku 2013 odhadoval na 98,9 milióna dolárov.

RIA Novosti v súvislosti s Avakovom pripomenula podozrenia z jeho nezákonnej činnosti. V roku 2011 sa objavilo podozrenie, že sa ako vysokopostavený vládny úradník v Charkovskej oblasti podieľal na machináciách s pozemkami. Koncom januára roku 2012 bolo po ňom vyhlásené medzinárodné pátranie. Zadržali ho v Taliansku, ktoré ho však odmietlo vydať Ukrajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona