Ukrajinská expremiérka Tymošenková súhlasí s ponukou EÚ na liečbu v Nemecku

NETKY.SK • 4 Október 2013, 18:43 • 2 min
Ukrajinská expremiérka Tymošenková súhlasí s ponukou EÚ na liečbu v Nemecku

KYJEV - Ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková, ktorá si vo väzení odpykáva sedemročný trest väzenia za zneužívanie úradných právomocí, oznámila, že je pripravená podstúpiť liečbu chronickej bolesti chrbta v Nemecku, ako to navrhli na svojej nedávnej návšteve na Ukrajine predstavitelia EÚ.

slovakia

left justify in out

Tymošenková vo svojom vyhlásení uviedla, že ponuku európskych predstaviteľov prijíma, pričom zdôraznila, že v žiadnom prípade nemá záujem požiadať v Nemecku o politický azyl. "Budem pokračovať v snahe oslobodiť Ukrajinu spod diktatúry," citovala Tymošenkovú agentúra DPA. Tymošenkovej liečbu budú však napokon musieť odsúhlasiť príslušné ukrajinské úrady. Bývalá ukrajinská premiérka v súčasnosti očakáva otvorenie druhého procesu, v ktorom čelí obvineniam z daňových únikov a sprenevery. Proces, podobne ako predošlý, za ktorý si odpykáva trest väzenia, označuje za politicky motivovaný.

Európska únia si prepustenie Tymošenkovej kladie za jednu z hlavných podmienok podpísania asociačnej dohody s Ukrajinou, ktorej podpísanie je naplánované koncom novembra na summite v Litve. Ponuku na liečbu v Nemecku predostreli ukrajinskej vláde bývalý poľský prezident Alexander Kwasniewski a bývalý predseda Európskeho parlamentu Pat Cox, ktorí pricestovali na Ukrajinu ako vyslanci európskej diplomacie. Predstavitelia EÚ dnes podľa Tymošenkovej právneho zástupcu Sergeja Vlasenka požiadali ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča o udelenie milosti expremiérke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies