Ukrajinská cukrovinkárska firma Roshen prepustí pre spor s Rusmi stovky ľudí

NETKY.SK • 5 November 2013, 18:59 • 2 min
Ukrajinská cukrovinkárska firma Roshen prepustí pre spor s Rusmi stovky ľudí

MOSKVA - Najväčší ukrajinský producent cukroviniek Roshen plánuje prepustiť stovky zamestnancov potom, čo firmu poškodilo embargo na jeho produkty zo strany Ruska. Uviedla to dnes agentúra RIA Novosti, ktorá sa odvolala na informácie ukrajinského denníka Kommersant-Ukraina.

slovakia

left justify in out

O plánovanom prepúšťaní v dôsledku zákazu vývozu cukroviniek do Ruska sa začali šíriť informácie už skôr, zakladateľ firmy Roshen Petro Porošenko, ktorého časopis Forbes označil za "čokoládového kráľa," však tieto dohady odmietol. Kommersant-Ukraina ale najnovšie citoval vedenie odborovej organizácie zastupujúcej potravinársky sektor, podľa ktorého prepúšťanie už bolo oznámené. Jana Litvinová z doneckej pobočky spomínanej odborovej organizácie uviedla, že spoločnosť prepustí do konca roka okolo 540 zamestnancov. Nevylučuje pritom, že prepúšťanie by mohlo zasiahnuť aj viac ako 1000 ľudí.

Rusko zakázalo dovoz výrobkov zo spoločnosti Roshen koncom júla tohto roka s tým, že v nich ruské úrady objavili karcinogénnu látku benzopyrén. Podľa niektorých analytikov však ide skôr o odpoveď Rusov na dodatočnú dovoznú daň na autá, ktoré predtým zaviedla Ukrajina. Ďalší analytici sú zasa presvedčení, že je za tým tlak Ruska na Kyjev, ktorý proti vôli Moskvy plánuje podpísať koncom novembra s Európskou úniou asociačnú dohodu. Analytici odhadujú, že v tejto "čokoládovej vojne s Ruskom" by mohla spoločnosť Roshen prísť o 200 miliónov USD (148,21 milióna eur).
(1 EUR = 1,3494 USD)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies