Situácia na Ukrajine: Na východe Ukrajiny sa opäť bojuje, najmenej dvaja mŕtvi!

NETKY.SK • 2 Máj 2014, 12:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Na východe Ukrajiny sa opäť bojuje, najmenej dvaja mŕtvi!

MOSKVA/SLAVJANSK - Situácia na Ukrajine stále nie je pokojná. Ukrajinská armáda začala dnes ráno aktívnu fázu špeciálnej operácie proti proruským separatistom v meste Slavjansk. Vojenská operácia si vyžiadala aj obete na životoch.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

18:41 - Do Litvy dorazilo päť lodí NATO

Do litovského prístavu Klaipeda sa v piatok doplavilo päť bojových lodí členských krajín NATO s cieľom podporiť pobaltské štáty, ktoré sú nervózne z diania na Ukrajine. Podľa litovského ministerstva obrany ich v prístave privítal samotný šéf rezortu Juozas Olekas. Príchod lodí označil za opatrenie namierené proti Rusku. Podľa litovskej vlády sa plavidlá presunú aj do prístavov v susedných krajinách a v priebehu mája sa zúčastnia na operácii v Lotyšsku. Súčasťou skupiny lodí z Nórska, Holandska a Belgicka sú štyri mínolovky.

 

18:10 - Pri nepokojoch v Odese zastrelili muža

Jeden človek zahynul dnes pri potýčke medzi proruskými demonštrantmi a stúpencami vlády v Kyjeve. K incidentu došlo v prevažne ruskojazyčnom ukrajinskom meste Odesa. Muža podľa polície zasiahla guľka do hrude, zomrel ešte pred príchodom sanitky. Polícia vo vyhlásení taktiež uviedla, že demonštranti útočili zápalnými fľašami, dlažobnými kockami a "výbušnými zariadeniami", informovala agentúra Reuters.

 

 

17:45 - Ruskí "sabotéri" sa pokúsili prekročiť hranicu, tvrdí Turčynov

Ukrajinská pohraničná stráž odrazila v noci nadnes pokus ruských "ozbrojených záškodníkov" o vstup do krajiny. Oznámil to ukrajinský úradujúci prezident Oleksandr Turčynov, ktorého citovala agentúra Reuters. Prezident vo svojom vyhlásení zároveň potvrdil, že operácia zameraná na opätovné získanie východoukrajinského mesta Slovjansk nepostupuje tak rýchlo, ako dúfal. Situáciu komplikujú proruskí vzbúrenci ukrývajúci sa "za občanmi" a "strieľajúci z obytných blokov", dodal Turčynov. "Požadujeme, aby teroristi, sabotéri a všetci, ktorí povstali proti našej vlasti, zložili zbrane, vzdali sa, prepustili rukojemníkov a opustili administratívne budovy," uviedol úradujúci prezident.

 

17:23 - Proruskí separatisti prepustili zadržiavaných novinárov

Proruskí separatisti na juhovýchode Ukrajiny prepustili dnes novinárov televíznych staníc CBS News, Sky News a internetového portálu Buzzfeed, ktorých niekoľko hodín zadržiavali. Informovala o tom agentúra AP. Korešpondentku americkej stanice CBS Clarissu Wardovú a jej štáb, ako aj korešpondenta internetového portálu Buzfeed Mika Giglia zadržali separatisti po tom, čo ich zastavili na kontrolnom stanovišti pri meste Slovjansk.

 

17:13 - Gazprom obmedzí v júni dodávky, ak Kyjev nezaplatí vopred

Ruská spoločnosť Gazprom obmedzí v júni dodávky plynu pre Ukrajinu, ak v máji nezaplatí za dodávky plynu vopred. V piatok to uviedol ruský minister energetiky Alexander Novak. Taktiež vyjadril obavy, že Ukrajina by nemusela byť schopná vytvoriť v letných mesiacoch dostatočné zásoby plynu na to, aby ho posielala ďalej do Európy. Spoločnosť Gazprom koncom apríla uviedla, že dlh Ukrajiny za ruský plyn po započítaní aprílových dodávok vzrastie na 3,5 mld. USD z úrovne 2,2 mld. USD. Dlh ukrajinskej energetickej spoločnosti Naftogaz k 30. aprílu podľa predbežných odhadov predstavuje 3,492 mld. USD, uviedol hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov. Putin varoval, že ak by Rusko obmedzilo dodávky na Ukrajinu pre neplatenie zo strany Kyjeva, mohlo by to ovplyvniť prepravu do európskych krajín. Rusko pokrýva približne 30 % spotreby plynu v Európe, pričom zhruba polovica dodávok prechádza cez Ukrajinu. 

 

16:51 - Rusko vyzvalo na mimoriadne zasadanie BR OSN kvôli Ukrajine

Rusko požiadalo dnes o zvolanie mimoriadneho zasadania Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) v súvislosti s operáciou ukrajinskej armády v meste Slovjansk na juhovýchode Ukrajiny, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na ruskú misiu pri OSN.

 

 

16:34 - Ukrajina odmietla obvinenia Moskvy z nedodržiavania ženevskej dohody

Ukrajina dnes kategoricky odmietla pokusy Ruska obviniť Kyjev z porušovania dohody uzavretej v marci v Ženeve. Naopak tvrdí, že Moskva nepodnikla žiadne kroky, ktoré by smerovali k deeskalácii situácie na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters. "Namiesto toho Rusko viacerými spôsobmi podporuje teroristické skupiny operujúce vo východných oblastiach Ukrajiny, ktoré ohrozujú civilistov, berú rukojemníkov a vytvárajú atmosféru strachu a násilia," uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského ministerstva zahraničných vecí.

 

15:57 -  Bukurešť sa bojí Rusov, žiada USA o väčšiu prítomnosť

Rumunská vláda žiada USA a NATO o zvýšenie prítomnosti svojich síl v regióne. Bukurešť vo svojom štvrtkovom stanovisku argumentuje potrebou zaistenia stability v čiernomorskej oblasti po pričlenení ukrajinského polostrova Krym k Rusku. Podľa vedenia bývalej komunistickej krajiny nedávne spoločné vojenské cvičenia za účasti vojnových lodí USA pomohli "konsolidácii spoločnej obrannej dimenzie" a ich počet by sa mal preto zvyšovať. V marci do regiónu dorazil torpédoborec USS Truxtun, v apríli to bol torpédoborec USS Donald Cook. Na cvičeniach sa zúčastnili aj Bulhari.

 

15:50 - Slovjansk je takmer vyčistený od teroristov, tvrdí Národná garda

Ukrajinské mesto Slovjansk v severnej časti Doneckej oblasti je takmer vyčistené od teroristov, oznámil dnes veliteľ Národnej gardy Ukrajiny Stepan Poltorak. "Vďaka svojmu profesionálnemu postupu vojaci Národnej gardy už takmer vyčistili Slovjansk od teroristov, z ktorých mnohí absolvovali profesionálny výcvik," citovala agentúra Ukrinform Poltoraka. Dodal, že počas operácie nedošlo na strane Národnej gardy k žiadnym stratám na životoch ani k zraneniam. Veliteľ gardy taktiež zdôraznil, že to potvrdzuje pripravenosť Národnej gardy na plnenie bojovej úlohy, ktorou ju poveril ľud, moc a okolnosti.

 

 

14:23 - Nemecko oznámilo prvý priamy kontakt s pozorovateľmi OBSE

Západné úrady boli dnes po prvý raz v priamom kontakte s pozorovateľmi Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých zadržali proruskí aktivisti v Slovjansku na východe Ukrajiny. Oznámilo to nemecké ministerstvo zahraničných vecí. Hovorca ministerstva odmietol poskytnúť bližšie podrobnosti o tom, kto sa s pozorovateľmi skontaktoval. Poukázal na to, že rokovania o ich prepustení vedie v zásade OBSE, informovala ďalej agentúra DPA.

 

13:43 - Vládne sily zadržali štyroch mužov podozrivých zo streľby na vrtuľníky

Po útokoch na ukrajinské vojenské vrtuľníky na východe krajiny zadržali vládne jednotky štyroch podozrivých strelcov. Ukrajinské ministerstvo obrany zverejnilo fotografie štyroch spútaných mužov v civilnom oblečení a vrecami na hlavách, informovala agentúra DPA. Na jednom zo záberov je pištoľ a preukaz "Doneckej ľudovej republiky", ktorú vyhlásili proruskí aktivisti na východe Ukrajiny.

 

img

 

13:12 - Kremeľ: Kyjev bude braný na zodpovednosť za "represívnu operáciu"

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina dnes vyhlásil, že vládu v Kyjeve budú brať na zodpovednosť "predovšetkým všetci jej ľudia" za rozhodnutie spustiť "represívnu operáciu" na juhovýchode Ukrajiny. Hovorca Dmitrij Peskov vo vyjadrení v štátnej televízii vyzval európske krajiny a USA, aby predložili svoje hodnotenie situácie v oblasti, kde "používajú letectvo proti obyvateľstvu". Kyjev by si podľa jeho slov mal svoje kroky premyslieť, informovala agentúra Reuters.

 

 

 

12:29 -  Separatisti obsadili riadiace stredisko železníc pri Donecku

Proruskí separatisti sa zmocnili riadiaceho strediska Doneckých železníc na východe Ukrajiny a zastavili prevádzku takmer všetkých vlakov. S odvolaním sa na hovorcu železníc o tom informovala agentúra Reuters. Povstalci obsadili riadiace centrum pri meste Jasynuvata, ležiacom neďaleko na sever od Donecka, a prerušili tam všetku dodávku elektriny. "Pohyb (vlakov) sa takmer zastavil," citoval Reuters hovorcu.

 

12:10 - Program pomoci pre Ukrajinu si vyžiada zmeny

Ak Ukrajina stratí územia na východe, Medzinárodný menový fond (MMF) bude musieť upraviť podobu záchranného programu v hodnote 17 mld. USD. Takáto situácia si pravdepodobne vyžiada dodatočné financovanie Ukrajiny. Vo štvrtok na to upozornili predstavitelia MMF. K revízii podmienok záchranného programu by mohlo prispieť aj zhoršenie vzťahov medzi Ruskom a Ukrajinou. Rusko je totiž pre Kyjev hlavným exportným trhom. "Ak vláda stratí efektívnu kontrolu nad východom krajiny, program budeme musieť pozmeniť," uviedol MMF. 

 

11:18 - Putin: Kyjev zničil poslednú nádej na realizáciu ženevskej dohody

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil ukrajinskú vládu, že operáciou proti proruským aktivistom na juhovýchode Ukrajiny zmarila "poslednú nádej" na realizáciu ženevskej dohody zameranej na upokojenie situácie v krajine. Uviedol to dnes Putinov hovorca Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra DPA.
      

Vedenie v Kyjeve spustilo bojovú "represívnu akciu" vládnych jednotiek, ktoré útočia na pokojné obývané oblasti, vyhlásil Peskov. Putin podľa jeho slov hovoril o takejto operácii ako trestnom čine. "Žiaľ, vývoj úplne potvrdzuje jeho hodnotenie," dodal Peskov.

 

img

 

10:03 - Proruskí separatisti v Luhansku ukončili blokádu úradu prokurátora

Proruskí ozbrojenci, ktorí v utorok v Luhansku obsadili úrad regionálneho prokurátora, dnes po dlhých vyjednávaniach budovu opustili, informovala agentúra Ukrinform. Podľa hovorkyne prokuratúry sa to zaobišlo bez násilia. V budove momentálne pracujú vyšetrovatelia. Práca v úrade sa obnoví zrejme dnes popoludní.  Separatisti v utorok automatickými zbraňami a omračujúcimi granátmi zaútočili v Luhansku aj na policajnú stanicu. Pred budovou sa zhromaždilo asi 500 ľudí, ktorí žiadali rezignáciu šéfa polície. Ten údajne s odstúpením súhlasil. Ešte predtým separatisti obsadili v Luhansku okrem úradu regionálneho prokurátora aj regionálnu centrálu štátnej televízie a budovu oblastnej samosprávy.

 

09:36 - Slovjansk je obkľúčený vládnymi silami a odrezaný od sveta

Železničné spojenie s východoukrajinským mestom Slovjansk, kde sa dnes začala tzv. protiteroristická operácia (ATO) vládnych síl, je prerušené. Príslušné nariadenie vydalo dnes ukrajinské vedenie. Prehradené sú aj prístupové cesty do mesta, kde sa dnes ráno začala spoločná operácia jednotiek ministerstva vnútra, ukrajinskej armády a novovytvorenej Národnej gardy. Pod ich kontrolou je podľa vládnych zdrojov desať stanovíšť na vstupoch do mesta, ako aj väčšia časť Slovjanska. Pri útoku vládne sily zadržali niekoľko zajatcov.

 

Ukrajinské jednotky osobitného určenia sa podľa agentúry Ukrinform pripravujú na pokus časti jednotiek domobrany prebiť sa z mesta smerom k ruským hraniciam. Podľa ministra vnútra Arsena Avakova je mesto obkľúčené.

 

 

09:17 - Pri útoku ťažko zranený charkovský primátor sa prebral z bezvedomia

Charkovský primátor Hennadij Kernes, ktorý sa po útoku zotavuje zo strelných zranení na klinike v Izraeli, sa dnes prebral z bezvedomia. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na Jurija Sidorenka, riaditeľa centra pre styk s verejnosťou charkovskej radnice, ktorý citoval z SMS zaslanej Kernesovým synom Danylom.
      

Kernes sa stal obeťou útoku v pondelok v čase, keď sa venoval bežeckému tréningu. Zdroje ukrajinskej tajnej služby uviedli, že na Kernesa vystrelili z ostreľovačskej pušky typu Dragunov. Podľa agentúry Ukrinform strely zasiahli chrbticu, žalúdok, pečeň, pľúca a nadobličku.

 

09:13 - Hranicu medzi Slovenskom a Ukrajinou monitorujú stovky kamier

Hranicu Slovenska s Ukrajinou monitoruje niekoľko stoviek kamier. Najviditeľnejší je kamerový reťazec medzi Čiernou nad Tisou a Vyšným Nemeckým v dĺžke približne 30 kilometrov. Ide súvislé monitorovanie hranice 24 hodín denne. Okrem toho majú policajti strážiaci hranicu, ktorá je zároveň aj hranicou schengenského priestoru, k dispozícii ďalšie kamery na hraničných priechodoch a v teréne. "Z pohľadu úrovne technológie používame to najlepšie, čo dnes na trhu je," tvrdí projektový manažér technickej ochrany hranice Peter Šimko. Kamerový systém ústi v operačnom stredisku v Sobranciach, ide takzvané Oko Schengenu. Dispečerom pomáhajú pri sledovaní toho, čo sa na hranici deje rôzne senzory. Ak zachytia niečo neobvyklé, dispečer je upozornený, cez ktorú kameru má situáciu skontrolovať. "Funguje to tak, že ak prejde migrant cez štátnu hranicu, senzor, ktorý sa nachádza medzi kamerovými stĺpmi vyvolá alarm, ktorý je posielaný na operačné stredisko v Sobranciach. Tam operátor alarm vyhodnotí, či ide o narušenie alebo niečo iné," vysvetlil princíp fungovania kamerového reťazca Slavomír Bučko z Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach. Kamerový reťazec je na južnom úseku hranice, ktorý je rovinatejší. Kamery sú na päť a sedemmetrových stĺpoch a nasmerované sú tak, aby ich neosvetľovalo Slnko. Platí pravidlo, že každou kamerou musí byť vidieť tú ďalšiu.

 

08:51 - Avakov: Vládne sily v Slovjansku čelia profesionálnym žoldnierom

Proruská domobrana v Slovjansku informovala, že provládne sily, ktoré v meste dnes ráno spustili protiteroristickú operáciu (ATO), dočasne prerušili paľbu. Informovala o tom agentúra UNIAN s tým, že podľa domobrany ide pravdepodobne o preskupovanie síl. Minister vnútra Arsen Avakov dnes podľa agentúry UNIAN uviedol, že na ATO v Slovjansku a neďalekom Kramatorsku sa zúčastňujú sily ministerstva vnútra, armády a Národnej gardy. Dodal, že proruská domobrana proti nim použila ťažkú bojovú techniku, vrátane granátometov a prenosných raketometov. "Ide o boj s profesionálnymi žoldniermi," dodal minister na svojej stránke na Facebooku. Spresnil, že civilné obyvateľstvo sa snažia používať ako živé štíty, keďže vedia o rozkaze, že vládni ozbrojenci majú zabrániť stratám na životoch z radov civilistov.

 

img

 

08:48 - Rusko podalo na pôde WTO sťažnosť na EÚ pre diskrimináciu dodávateľov energií

Rusko podalo na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) sťažnosť na Európsku úniu (EÚ) pre údajnú diskrimináciu zahraničných dodávateľov energií. Informovala o tom agentúra DPA. Predmetom sporu je tzv. tretí energetický balík EÚ, ktorý bráni firmám, aby boli zároveň dodávateľmi energií aj majiteľmi distribučných sietí. Európska komisia (EK) vlani v decembri upozornila, že dohody, ktoré uzavrelo Rusko s niektorými štátmi EÚ v rámci budovania plynovodu Južný prúd, sú v rozpore s týmto balíkom, teda s pravidlami únie, musia sa znovu otvoriť a prerokovať.

      

Komisia argumentuje, že ruský štátny energetický gigant Gazprom sa má stať výlučným dodávateľom plynu cez Južný prúd a zároveň má toto potrubie prevádzkovať.

 

08:11 - Merkelová žiada od Putina pomoc pri prepustení členov OBSE

Ruský prezident Vladimir Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok absolvovali telefonát, v ktorom sa rozprávali najmä o prebiehajúcej kríze na Ukrajine. Rozhovor sa odohral na popud Merkelovej. Tá šéfa Kremľa požiadala o pomoc pri prepustení pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých zadržiavajú separatisti na východe Ukrajiny. "Nemecká kancelárka ruskému prezidentovi Putinovi pripomenula jeho zodpovednosť vyplývajúcu z pozície členského štátu OBSE a vyzvala prezidenta, aby využil svoj vplyv," uviedla hovorkyňa nemeckej vlády Christiane Wirtzová.

 

Proruskí povstalci cez víkend prepustili jedného z pozorovateľov OBSE, ktorého minulý týždeň zadržali spolu s jeho ďalšími kolegami. Išlo o občana Švédska. Dôvodom jeho prepustenia sú podľa povstalcov bližšie nešpecifikované zdravotné problémy. Ďalší pozorovatelia pochádzajú z Nemecka, Česka, Dánska, Poľska a Švédska. Proruskí ozbrojenci zadržali členov pozorovacej misie v piatok. Ukrajinské ministerstvo vnútra už rokuje o ich prepustení.

 

img

 

07:20 - Bojuje sa aj v centre Slovjanska, separatisti zostrelili 2 vrtuľníky

Strety medzi ukrajinskými bezpečnostnými silami a proruskými separatistami prebiehajú aj v centre východoukrajinského mesta Slovjansk a vyžiadali si už i zranených. Ruskej agentúre RIA Novosti to povedal zástupca miestnej správy. "Ukrajinská armáda uskutočňuje výsadky s vrtuľníkmi, robí totálnu vyčisťovaciu akciu, boje sa presunuli už i do centra," povedal predstaviteľ samosprávy. Podľa neho sa okrajoch mesta nachádza ťažká obrnená technika. Sú aj prví zranení, ale o ich počte nemá zatiaľ žiadne informácie.

      

V Slovjansku sa ráno rozozvučali výstražné sirény a kostolné zvony, ktoré majú varovať miestnych obyvateľov pred zásahom ukrajinskej armády, a podľa rôznych zdrojov - prevažne redaktorov ruských médií - bolo počuť i streľbu. Na okrajoch mesta je vidieť husté kúdoly dymu z horiacich pneumatík, ktoré zapálili miestni obyvatelia, aby zablokovali postup ukrajinskej armády. Nad Slovjanskom krúžia vojenské vrtuľníky, uviedla RIA Novosti. Podľa agentúry Interfax vodca separatistov v Slovjansku Viačeslav Ponomariov tvrdí, že jeho mužom sa podarilo zostreliť dva ukrajinské vojenské vrtuľníky Mi-24. Pilota prvého z nich sa im údajne podarilo zajať, druhého zatiaľ nemajú v rukách. Jednému z pilotov druhého stroja sa podarilo ujsť, druhý zahynul, tvrdí Ponomariov.

 

 

06:50 - Ukrajinská armáda začala v Slavjansku operáciu proti separatistom

Ukrajinská armáda začala dnes ráno aktívnu fázu špeciálnej operácie proti proruským separatistom v meste Slavjansk. Oznámila to ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na informácie predstaviteľov sebaobrany v tomto východoukrajinskom meste. V meste sa rozozvučali výstražné sirény a kostolné zvony, ktoré majú varovať miestnych obyvateľov pred zásahom ukrajinskej armády, a bolo počuť i streľbu, oboje však po niekoľkých minútach utíchlo. Na okrajoch mesta bolo vidieť husté kúdoly dymu, zrejme z horiacich pneumatík. Nad Slavjanskom krúžia vojenské vrtuľníky, uviedla RIA Novosti."Útok sa vedie na niekoľkých zátarasách naraz. Prišlo niekoľko obrnených transportérov a obrnených vozidiel, aj výsadkári pristáli s vrtuľníkom a zapojili sa do boja na barikádach. Niektoré jednotky sa rozmiestnili v blízkosti vlakovej stanice, kde sme nemali žiadne sily," povedal zástupca sebaobrany. Dodal, že v centre mesta je pokoj a zatiaľ nemá informácie o zranených. Podľa agentúry Interfax vodca separatistov v Slavjansku Viačeslav Ponomariov tvrdí, že jeho mužom sa podarilo zostreliť ukrajinský vojenský vrtuľník Mi-24 a zajať pilota. Fotograf agentúry Reuters videl, ako ukrajinské vrtuľníky spustili paľbu na ciele na okraji Slavjanska. Podľa redaktora televízie Rossija 24 sa ukrajinským vojakom podarilo obsadiť vrch Karačun. Reportér denníka Komsomolskaja pravda prostredníctvom Twitteru informovali, že okrem streľby počuť aj výbuchy.

   

 

 

19:21 - Ukrajinský prezident obnovuje brannú povinnosť 

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vo štvrtok nariadil obnovenie brannej povinnosti v rámci armády. Urobil tak prostredníctvom osobitného prezidentského dekrétu. Turčynov tým reagoval na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu na východe Ukrajiny, kde ozbrojenci obsadzujú sídla miestnych regionálnych úradov a polície. Prezident v stredu opäť zopakoval, že jeho vláde sa nedarí nastoliť poriadok v separatistických oblastiach. Ukrajina disponuje približne 130-tisíc vojakmi, spolu so záložníkmi to je však až jeden milión, informuje tlačová agentúra AFP. 

 

17:37 - Proruskí demonštranti obsadili prokuratúru v Donecku

Proruskí demonštranti obsadili dnes budovu prokuratúry vo východoukrajinskom meste Doneck, oznámila agentúra Reuters. Stovky protestujúcich zaútočili na úrad oblastnej prokuratúry, ktorá podľa nich vykonávala činnosť v prospech Západom podporovanej vlády v Kyjeve.
      

"Úrad prokuratúry vydával zločinné nariadenia z Kyjeva proti svojim vlastným ľuďom, vznášal voči nim obvinenia zo separatizmu a ďalších falošných zločinov," povedal pre Reuters 43-ročný obyvateľ Donecka.  Počas útoku dav rozbíjal kameňmi okná na budove. Po jej obsadení demonštranti zvesili z prokuratúry ukrajinskú vlajku a nahradili ju zástavou samozvanej Doneckej ľudovej republiky. V objekte sa v čase obsadenia nachádzali členovia bezpečnostnej služby, ktorým demonštranti povolili odchod z budovy. Podľa agentúry Interfax-Ukraine však niektorí z príslušníkov utrpeli zranenia. Prítomný reportér agentúry Reuters videl na zemi krv. 

 

19:21 - Prezident obnovuje brannú povinnosť 

 Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vo štvrtok nariadil obnovenie brannej povinnosti v rámci armády. Urobil tak prostredníctvom osobitného prezidentského dekrétu. Turčynov tým reagoval na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu na východe Ukrajiny, kde ozbrojenci obsadzujú sídla miestnych regionálnych úradov a polície. Prezident v stredu opäť zopakoval, že jeho vláde sa nedarí nastoliť poriadok v separatistických oblastiach. Ukrajina disponuje približne 130-tisíc vojakmi, spolu so záložníkmi to je však až jeden milión, informuje tlačová agentúra AFP. 

 

17:37 - Proruskí demonštranti obsadili prokuratúru v Donecku

Proruskí demonštranti obsadili dnes budovu prokuratúry vo východoukrajinskom meste Doneck, oznámila agentúra Reuters. Stovky protestujúcich zaútočili na úrad oblastnej prokuratúry, ktorá podľa nich vykonávala činnosť v prospech Západom podporovanej vlády v Kyjeve.
      

"Úrad prokuratúry vydával zločinné nariadenia z Kyjeva proti svojim vlastným ľuďom, vznášal voči nim obvinenia zo separatizmu a ďalších falošných zločinov," povedal pre Reuters 43-ročný obyvateľ Donecka.  Počas útoku dav rozbíjal kameňmi okná na budove. Po jej obsadení demonštranti zvesili z prokuratúry ukrajinskú vlajku a nahradili ju zástavou samozvanej Doneckej ľudovej republiky. V objekte sa v čase obsadenia nachádzali členovia bezpečnostnej služby, ktorým demonštranti povolili odchod z budovy. Podľa agentúry Interfax-Ukraine však niektorí z príslušníkov utrpeli zranenia. Prítomný reportér agentúry Reuters videl na zemi krv. 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies