Ukrajinská armáda ukončuje odsun ťažkých zbraní z demarkačnej čiary

NETKY.SK • 7 Marec 2015, 19:13 • 2 min
Ukrajinská armáda ukončuje odsun ťažkých zbraní z demarkačnej čiary

DONECK/KYJEV - Ukrajinská vládna armáda dnes ukončuje odsun ťažkých zbraní v súlade s dohodou podpísanou v bieloruskom Minsku.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na zástupcu veliteľa protiteroristickej operácie (ATO) vládnych síl Valentyna Fedyčeva o tom informovala agentúra AP.

 

Fedyčev pritom podľa agentúry Ukrinform spresnil, že napriek dohode o zastavení paľby protivník aj dnes pokračoval v ostreľovaní pozícií vládnych síl, ako aj v pokusoch o útoky na vládne jednotky. Fakt, že proruskí separatisti útočia na sily ATO paľbou z mínometov a diel, je podľa Fedyčeva dôkazom, že druhá strana nestiahla z demarkačnej čiary všetky ťažké zbrane s kalibrom nad 100 mm, ako to vyžaduje mierová dohoda z Minska.

 

Druhá strana konfliktu na východnej Ukrajine, proruskí separatisti, dnes ústami podpredsedu parlamentu Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denisa Pušilina uviedli, že ukončili odsun ťažkých zbraní. Podľa Eduarda Basurina, ktorý je námestníkom veliteľa štábu domobrany jednostranne vyhlásenej DĽR, separatisti od vytýčenej línie stiahli aj niekoľko mínometov s menším kalibrom, čo je nad rámec mierovej dohody.

 

Agentúra AP pripomenula, že dnešný deň bol konečným termínom na odsun ťažkých zbraní od demarkačnej línie a na vytvorenie nárazníkovej zóny.

 

AP súčasne upozornila, že tvrdenia oboch strán o odsune ich ťažkých zbraní sa zatiaľ z nezávislých zdrojov nepodarilo potvrdiť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies