Ukrajinská armáda sa sťahuje z Debaľceva, časť vojakov údajne zložila zbrane

NETKY.SK • 18 Február 2015, 13:38 • 2 min
Ukrajinská armáda sa sťahuje z Debaľceva, časť vojakov údajne zložila zbrane

KYJEV - Ukrajinské vládne jednotky sa začali sťahovať z mesta Debaľceve na východe krajiny, kde v posledných dňoch napriek prímeriu dochádzalo k delostreleckej paľbe.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa Semiona Semenčenka, ktorý je poslancom ukrajinského parlamentu a veliteľom jednej z polovojenských brigád - pluku Donbas, ide o plánovaný a vopred zorganizovaný odsun.  Semenčenko dodal, že "nepriateľ sa pokúša prehradiť cesty a zabrániť odchodu jednotiek", informovala tlačová agentúra Reuters.

 

 

Mykola Kolesnyk, veliteľ jednej z provládnych dobrovoľníckych jednotiek, v telefonickom rozhovore pre televíziu 112 potvrdil, že došlo k stiahnutiu ukrajinských vojakov, a to s cieľom chrániť ich životy. Spresnil, že z Debaľceva sa nestiahli všetci vojaci. "Hovoríme len o jednotkách, ktoré sú obkľúčené v obývaných oblastiach a okolo mesta," dodal Kolesnyk, veliteľ pluku Krivbas.

 

Agentúra Reuters s odvolaním sa na očitých svedkov informovala, že skupiny ukrajinských vojakov z Debaľceva dorazili medzičasom do neďalekého Artemivska. Časť z nich je zranená.

 

 

 

 

Námestník veliteľa regionálnej polície pre východ Ukrajiny Iľja Kiva pre ukrajinskú televíziu 112 uviedol, že boje medzi obkľúčenými vládnymi jednotkami a proruskými separatistami v Debaľceve pokračujú. "Teraz sa robí všetko pre to, aby sme vyslobodili naše sily," dodal.

 

Agentúra Reuters spresnila, že separatistické jednotky v uplynulých dňoch pokračovali v bojoch o Debaľceve aj napriek prímeriu, ktoré bolo dohodnuté uplynulý piatok v Minsku a začalo platiť o polnoci na nedeľu.

 

Povstalci uviedli, že prímerie - dohodnuté zástupcami Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska - sa na nevzťahuje na Debaľceve, ktoré je strategicky dôležitým železničným a cestným uzlom spájajúcimi dve proruskými separatistami kontrolované oblasti na východe Ukrajiny.

 

 

 

 

Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý bol jedným z účastníkov mierového summitu v Minsku, v utorok počas návštevy v Budapešti vyjadril nádej, že ukrajinská vláda nebude brániť svojim jednotkám v Debaľceve, aby zložili zbrane, a že proruskí povstalci ukrajinským vojakom umožnia, aby toto strategické mesto opustili.

 

Semenčenko, ktorý je aj poslancom ukrajinského parlamentu, podľa Reuters predpokladá že "táto vojna sa neskončí v Debaľceve. Pod pláštikom minských dohôd Putin zlikviduje viac a viac našich ľudí a obsadí viac našich pozícií."

 

Ukrajinské ministerstvo obrany dnes skoro ráno vydalo vyhlásenie, že v Debaľceve pokračujú boje. Nie je však jasné, či sa boje odohrávali aj počas odsunu vládnych síl.

 

 

 

 

Podľa najnovších správ agentúr UNIAN a Ukrinform sa z mesta, obkľúčeného separatistami, podarilo dnes predpoludním prebiť pomerne veľkej skupine vládnych vojakov.

 

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, ktorý bol koncom týždňa hostiteľom schôdzky o obnovení mieru na východe Ukrajiny, dnes podľa agentúry TASS vyslovil pripravenosť poslúžiť ako sprostredkovateľ pri vyjednávaniach o bezpečnom odsune vládnych vojakov a bojovej techniky z Debaľceva.

 

Vedenie samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) dnes podľa agentúry TASS deklarovalo, že ukrajinskí vojaci "nevyjdú z Debaľceva so zbraňami a technikou". Líder LĽR Igor Plotnickij však pripustil, že ak ukrajinské jednotky v Debaľceve zložia zbrane, "možno sa podarí dohodnúť sa".

 

Predstaviteľ Doneckej ľudovej republiky (DĽR) dnes informoval, že vládni vojaci, obkľúčení proruskými silami v meste Debaľceve, začali skladať zbrane. Podľa jedného z veliteľov DĽR, Maxima Leščenka, sa vzdali stovky vládnych vojakov.

 

Ukrajinská agentúra Ukrinform s odvolaním sa na tlačovú správu velenia vládnej protiteroristickej operácie (ATO) predtým informovala, že po intenzívnom ostreľovaní Debaľceva sa začal útok proruských separatistov na mesto, kam už v utorok podvečer prenikli diverzné skupiny, ktoré ničili infraštruktúru. Podľa ATO boli poškodené železničné koľajnice, viacero ciest a transformátorov. Ukrinform s odvolaním sa na ATO krátko po 10.00 h miestneho času informovala, že "v Debaľceve sa odohráva bojová operácia".

 

Agentúra RIA Novosti citovala veliteľa separatistov Leščenka, podľa ktorého sú vládni vojaci v oblasti Debaľceva demoralizovaní, pričom ich velitelia už opustili mesto.

 

Podľa zástupcu veliteľa síl DĽR Eduarda Basurina je v Debaľceve asi 3000 vojakov rozličných jednotiek vládnej armády, ktorí sú obkľúčení armádou protivníka.

 

 

 

 

Porošenko: Odsun z Debaľceva bol naplánovaný, odchádzajú aj s technikou

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vo vyhlásení pre médiá uviedol, že ukrajinské sily ukončujú plánovaný a organizovaný odsun z mesta Debaľceve na východe Ukrajiny, kde ich v uplynulých dňoch obkľúčili a ostreľovali jednotky proruských separatistov. 

 

Podľa jeho slov mesto už opustilo 80 percent jednotiek, ďalšie dve kolóny by ich mali nasledovať čoskoro. Porošenko uviedol, že ukrajinskí vojaci odchádzajú z Debaľceva aj so zbraňami a technikou, informovala agentúra TASS.

 

Agentúra Reuters informovala, že Porošenko vyzdvihol ukrajinské sily za to, ako si plnili svoju povinnosť pri obrane Debaľceva, a povedal, že "ukázali svetu pravú tvár banditov a separatistov, ktorí sú podporovaní Ruskom".

 

Porošenko toto svoje vyhlásenie poskytol novinárom na kyjevskom letisku, odkiaľ odcestoval do zóny bojov.

 

Ukrajinská televízia 5. kanál dnes informovala, že Porošenko odcestoval z Kyjeva na východ Ukrajiny, kde od apríla prebieha protiteroristická operácia (ATO) vládnych síl s cieľom zabrániť odštiepeniu tejto časti krajiny a jej pripojeniu k Rusku - tak ako sa to pred rokom stalo v prípade Krymského polostrova, ktorý sa na základe sporného referenda stal subjektom Ruskej federácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies