Ukrajinská armáda prvýkrát hlási úplné dodržiavanie prímeria v Donbase

NETKY.SK • 11 September 2015, 17:52 • 2 min
Ukrajinská armáda prvýkrát hlási úplné dodržiavanie prímeria v Donbase

KYJEV/MOSKVA - Ukrajinská armáda prvýkrát od uzavretia prímeria so separatistickými povstalcami v Donbase zaznamenala jeho úplné dodržiavanie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Andrij Lysenko to dnes vyhlásil pred víkendovým stretnutím štvorčlennej skupiny ministrov zahraničných vecí na tému ukrajinskej krízy v Berlíne, uvádza agentúra DPA.

 

Podľa Lysenka terajší stav predstavuje splnenie prvého bodu mierového plánu dohodnutého vlani v bieloruskom Minsku. Ukrajinský prezident Petro Porošenko podľa DPA na dnešnej tlačovej konferencii v Kyjeve potvrdil, že "pokoj zbraní vydržal už takmer dva týždne a nie je tak už len snom".

Úplné dodržiavanie prímeria hlásili taktiež separatisti vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, zatiaľ v susednej Luhanskej oblasti povstalci obvinili vládne sily z dvoch porušení.

 

Šéfovia diplomacií Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka sa majú o situácii na východe Ukrajiny radiť v Berlíne túto sobotu. Podľa Porošenka nie je iná možnosť ako splnenie mierového plánu z Minska, čo sa má stať do konca tohto roka.

 

Podľa predstaviteľov Ruska bude splnenie celého mierového plánu na Ukrajine cieľom summitu naplánovaného na 2. októbra v Paríži. Poradca Kremľa pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov, ktorého citovala agentúra Interfax, pritom nevylúčil, že lídri Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka posunú konečný termín stanovený v súčasnosti na 31. december.

 

Boje medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými povstalcami v Doneckej a Luhanskej oblasti si od vypuknutia konfliktu v polovici apríla 2014 vyžiadali životy už približne 8000 ľudí. V oblasti však došlo k výraznému poklesu násilia po 1. septembri, a teda po tom, ako ukrajinská vláda súhlasila s udelením väčšej slobody povstalcami spravovaným oblastiam.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies