Ukrajinská armáda podmieňuje odsun ťažkej techniky zastavením paľby protivníka

NETKY.SK • 23 Február 2015, 10:52 • 2 min
Ukrajinská armáda podmieňuje odsun ťažkej techniky zastavením paľby protivníka

KYJEV - Ukrajinské vojenské velenie dnes uviedlo, že nezačne so sťahovaním ťažkých zbraní, kým proruskí separatisti neprestanú s útokmi na pozície ukrajinskej armády. Ostreľovanie pretrváva napriek tomu, že obe strany sa zaviazali rešpektovať prímerie, ktoré platí od polnoci 15. februára.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Počas víkendu proruskí separatisti a ukrajinské velenie uzavreli dohodu, že začnú so sťahovaním ťažkej bojovej techniky v súlade s harmonogramom, ktorý je súčasťou dohody podpísanej 12. februára v Minsku.

Hovorca ukrajinskej armády Anatolij Steľmach dnes konštatoval, že intenzita ostreľovania sa v posledných dňoch citeľne znížila a v noci nadnes boli pozície ukrajinskej armády terčom paľby protivníka len dvakrát - v prvom prípade z ručných zbraní, v druhom prípade bolo nasadené delostrelectvo. Iný hovorca ukrajinských ozbrojených síl, Vladyslav Selezňov, však spresnil, že práve vzhľadom na pokračujúcu paľbu "nemôže byť zatiaľ ani reči o stiahnutí zbraní".

 

Proruskí separatisti aj dnes zopakovali, že pokračujú v sťahovaní svojich zbraní od demarkačnej čiary v súlade s minskými dohodami. Pre agentúru RIA Novosti to dnes vyhlásil jeden z lídrov Luhanskej ľudovej republiky (LĽR), Vladislav Dejnego, ktorý však nijako nekomentoval vyhlásenie hovorcu ukrajinskej armády Selezňova.

 

Dejnego zdôraznil, že povstalci rešpektujú dohodu o prímerí. "Je ticho. Prímerie sa prakticky neporušuje. Len zriedka sa ozvú výstrely z ručných zbraní a mínometná paľba," spresnil.

Agentúra UNIAN s odvolaním sa na vládne vojenské zdroje informovala, že v oblasti južne od Donecka badať upevňovanie pozícií protivníka a sústreďovanie posíl. Najzložitejšia je situácia v oblasti smerom na prístavné mesto Mariupol, tvrdí ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk.

 

Povstalci tam podľa neho za posledných 24 hodín presunuli najmenej 350 ľudí, 15 nákladných a 20 obrnených vozidiel vrátane šiestich tankov. Koncentráciu živej sily a techniky podľa Tymčuka badať aj v Donecku, kam sa zrejme presunul rad jednotiek, ktoré sa v uplynulých týždňoch zapojili do bojov o Debaľceve, odkiaľ sa minulý týždeň stiahla ukrajinská armáda.

 

Podľa agentúry Ukrinform odvolávajúcej sa na velenie vládnej protiteroristickej operácie (ATO), vládne jednotky naďalej udržiavajú obranu demarkačnej čiary, pričom "nereagujú na provokácie protivníka".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies