Ukrajinská armáda aj separatisti sa navzájom obviňujú z porušení prímeria

NETKY.SK • 15 Február 2015, 08:58 • 2 min
Ukrajinská armáda aj separatisti sa navzájom obviňujú z porušení prímeria

KYJEV - Už v priebehu prvých dvoch hodín po začiatku platnosti prímeria na východe Ukrajiny sa ukrajinská armáda a proruskí separatisti začali navzájom obviňovať z porušovania podmienok dohody z Minsku. Informovala o tom agentúra Associated Press.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Riaditeľ Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Valentyn Nalyvajčenko vyhlásil, že asi 50 minút po polnoci prijali oznámenie o porušení prímeria. Podľa Nalyvajčenka došlo k delostreleckej paľbe z oblasti, ktorú ovláda jednotka kozákov tvorená ruskými občanmi.
      

Naopak, separatistická Donecká tlačová agentúra citovala vysokopostaveného príslušníka separatistov Eduarda Basurina, podľa ktorého ukrajinské zložky v meste Dobaľceve spustili delostreleckú a mínometnú paľbu smerom na pozície separatistov.
      

Americké ministerstvo zahraničných vecí ešte v sobotu informovalo, že z hodnoverných snímok vyplýva, že ruská armáda rozmiestnila okolo Dobaľceva väčšie množstvo delostrelectva a viacero raketometov. "Sme presvedčení o tom, že ide o systémy ruskej armády, nie separatistov," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa ministerstva Jen Psakiová.
      

Podľa pozorovateľov sa medzinárodná pozornosť sústredí v najbližších dňoch práve na Debaľceve, ktoré je strategickým dopravným uzlom severovýchodne od Donecka a ukrajinské jednotky sa v ňom počas posledných týždňov ocitli pod výrazným tlakom proruských separatistov. Ťažké boje sa v okolí Debaľceve, ako aj v meste Mariupol, odohrávali ešte pár hodín pred začiatkom prímeria.
      

Americký šéf diplomacie John Kerry vyjadril počas sobotňajšieho rozhovoru s ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom znepokojenie nad "snahou Ruska a separatistov odrezať Debaľceve pred prímerím".
      

Separatisti trvajú na tom, že mesto úplne obkľúčili a môžu si ho tak nárokovať. Ukrajinský prezident Petro Porošenko však vyhlásil, že cesta do mesta zostáva otvorená a že ukrajinským vojakom v oblasti bola dodaná nová munícia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies