Ukrajinská armáda a povstalci začali sťahovať ťažké zbrane z frontovej línie

NETKY.SK • 27 Február 2015, 06:58 • 2 min
Ukrajinská armáda a povstalci začali sťahovať ťažké zbrane z frontovej línie

KYJEV - Bojujúce strany na Ukrajine dnes urobili dôležitý krok na upokojenie situácie na východe a začali s ohláseným sťahovaním ťažkých zbraní z frontovej línie. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Predstavitelia ukrajinskej vlády a proruských separatistov zaznamenali prudký pokles násilia, hoci šance na dlhotrvajúce urovnanie krízy stále zatieňujú pretrvávajúce podozrenia. Ukrajinské ministerstvo síce oznámilo odsun spomínaných ťažkých zbraní, ale varovalo, že v prípade akýchkoľvek útokov prehodnotí plány na ich stiahnutie.

 

"Ukrajinskí vojaci sú v stave celkovej pohotovosti, sú pripravení brániť krajinu," uviedlo ministerstvo. Sťahovanie sa malo začať už pred týždňom, a to na základe mierovej dohody, uzavretej začiatkom tohto mesiaca lídrami Ruska a Ukrajiny. Cieľom dohody je ukončenie bojov na východe Ukrajiny, ktoré si od apríla vyžiadali už takmer 5800 ľudských životov. Intenzita bojov výrazne poklesla v posledných dňoch, napriek každodenným vzájomným obvineniam oboch strán, že protivník porušuje prímerie, ktoré začalo platiť 15. februára.

 

img

 

Povstalci v Doneckej a Luhanskej oblasti tvrdia, že svoje ťažké zbrane sťahujú z frontovej línie už niekoľko posledných dní - toto tvrdenie však ešte neoverili nezávislí pozorovatelia. Líder doneckých separatistov Alexandr Zacharčenko, tak ako ukrajinská strana, vyhlásil, že sú pripravení obnoviť boje, ak ich k tomu vyprovokuje situácia.

 

"Vojenskú výzbroj vrátime na pôvodné pozície. Akýkoľvek útok na naše mestá a dediny udusíme v zárodku," povedal Zacharčenko. Tlačový úrad ukrajinských vojenských operácií na východe uviedol vo vyhlásení, že vládne sily dnes začali sťahovať protitankové zbrane kalibru 100 mm do vzdialenosti 25 kilometrov od frontovej línie, ako to stanovuje mierová dohoda. Novinári agentúry AP v prístavnom meste Mariupol, kontrolovanom vládou, dnes videli zbrane zodpovedajúce tomuto opisu, ako smerujú preč z frontu.

V meste Olenivka, južne od povstaleckej bašty Doneck, videli žurnalisti agentúry AP, ako povstalecké sily odsúvajú najmenej šesť samohybných húfnic kalibru 120 mm z frontu neďaleko Olenivky.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá má v tejto oblasti stovky pozorovateľov, ešte nehlásila pokrok v sťahovaní ťažkých zbraní.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies