Ukrajinec a Maďar sa cez hraničný priechod pokúsili prepašovať jantár

NETKY.SK • 10 August 2015, 18:26 • 2 min
Ukrajinec a Maďar sa cez hraničný priechod pokúsili prepašovať jantár

VYŠNÉ NEMECKÉ - Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké odhalili colníci pri vstupe na Slovensko dovoz 130,386 kg nerastov neznámeho pôvodu, pravdepodobne jantáru.

slovakia

left justify in out

Nerasty boli ukryté v prepravných obaloch v konštrukčných dutinách osobného motorového vozidla. TASR o tom informovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Klára Baloghová.

Auto so sobraneckým evidenčným číslom a dvoma cestujúcimi prichádzalo z Ukrajiny cez colný hraničný priechod Vyšné Nemecké. "Vodič, 42-ročný občan Ukrajiny, ani spolucestujúci, občan Maďarska, nedeklarovali dovoz žiadneho tovaru. Pri colnej kontrole bol nasadený aj služobný pes na vyhľadávanie tabakových výrobkov, ktorý označil ako podozrivý priestor v interiéri vozidla - pravú stranu batožinového priestoru a podlahu vozidla," informovala Baloghová.

 

Vozidlo následne colníci dôkladne skontrolovali. V úložnom priestore tretieho radu sedadiel pod vekom, na ktorom boli tri vrecia cementu, našli 22 balení nerastných surovín v čiernych igelitových vreciach a v bielej vrecovine. "Celkovo bolo v dutinách vozidla nájdených 130,386 kg nerastov neznámeho pôvodu rôznych tvarov, veľkosti a farieb pripomínajúcich jantár," dodala Baloghová.

 

Keďže cestujúci tovar na kontrolu neprihlásili a nevedeli predložiť žiadne doklady o jeho pôvode a hodnote, tovar im priamo na hranici zaistili. "Prípad je v štádiu vyšetrovania, kde bol privolaný aj znalec z oboru nerastných surovín," vysvetlila hovorkyňa.

 

Ako dodala, na územie Európskej únie aj na Slovensko je možné jantár legálne doviezť, nevzťahujú sa naň reštrikčné opatrenia. Tovar je však potrebné riadne prihlásiť a preukázať pri colnej kontrole.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies