Ukrajincov prevádzali nelegálne do EÚ, hrozí im 2 roky za mrežami

NETKY.SK • 11 Marec 2014, 17:37 • 2 min
Ukrajincov prevádzali nelegálne do EÚ, hrozí im 2 roky za mrežami

BANSKÁ BYSTRICA - Senát Špecializovaného trestného súdu odsúdil skupinu, ktorá lákala Ukrajincov na Slovensko za dobre platenou prácou.

slovakia

left justify in out

Na rôzne tresty odňatia slobody odsúdil dnes senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici skupinu, ktorá lákala na Slovensko občanov Ukrajiny pod prísľubom dobre platenej práce. Uznal ich za vinných zo zločinov prevádzačstva v spolupáchateľstve a uložil im tresty odňatia slobody od dvoch rokov podmienečne až po dva roky a sedem mesiacov nepodmienečne. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaní sa vyjadria v zákonnej lehote. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sa odvolal, pretože piatich občanov Ukrajiny pod vedením bratislavského advokáta ruského pôvodu Alexandra P. žaloval ako organizovanú zločineckú skupinu. Kládol jej za vinu, že v rokoch 2007 až 2009 spáchala obzvlášť závažné zločiny obchodovania s ľuďmi v súbehu s legalizáciou príjmov z trestnej činnosti v spolupáchateľstve.

Podľa senátu sa však nedokázalo, že trestnú činnosť obchodovania s ľuďmi v súbehu s legalizáciou páchali ako organizovaná skupina. Okrem 43-ročného advokáta Alexandra P. sa na lavici obžalovaných ocitli štátni občania Ukrajiny s trvalým pobytom v Bratislave 34-ročný Vasyl L., 39-ročný Yuriy N., 33-ročná Liliya K. a Ukrajinec zo Zakarpatskej oblasti 40-ročný Yuriy Ch. Všetci tvrdenia obžaloby odmietli a tvrdili, že na Slovensku iba podnikali. Rozsudok si vypočuli všetci okrem Yuriya N., ktorý musel narukovať v súvislosti s krymskou krízou. 

Súd po rozsiahlom dokazovaní preukázal, že pod prísľubom dobre platenej práce lákali na Slovensko občanov Ukrajiny. Napríklad od augusta do novembra 2007 umožnili obžalovaní najmenej jedenástim Ukrajincom nedovolene zotrvať a bez povolenia sa zamestnať na Slovensku. Zabezpečili im ubytovanie a prácu pomocných robotníkov v pekárni v Žiline-Bánovej. Tým porušili slovenský zákon o nelegálnom zamestnávaní. Za prácu Ukrajincov firma obžalovaných vyfakturovala pekárňam vyše 37 tisíc korún, z čoho časť vyplatili robotníkom, zvyšok si rozdelili. 

Na základe informácií Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Banskej Štiavnici o potrebe robotníkov odlievačov Alexander P. s kamarátmi umožnili najmenej piatim Ukrajincom prísť na Slovensko. Nelegálne ich zamestnali opäť v pekárni v Žiline. Za to fakturovali takmer 50 tisíc eur, z ktorých časť vyplatili robotníkom a zvyšok si rozdelili. 

Na odlievačské práce nalákali v auguste 2008 ďalších dvanásť Ukrajincov. Pritom vedeli, že títo ľudia nie sú v danom odbore vyučení. Zabezpečili im prepravu na Slovensko a ubytovali ich v okrese Žiar nad Hronom a zamestnali ich ako pomocných robotníkov na rôznych stavbách . Za ich prácu zinkasovali najmenej 30 tisíc eur, z ktorých časť vyplatili Ukrajincom. Podobne získali aj najmenej dvanásť Ukrajincov začiatkom roka 2009. Zamestnali ich v bratislavskej pekárni, pritom cudzinci mali na Slovensku povolený prechodný pobyt na podnikanie v oblasti upratovacích služieb, či vo výrobe detského oblečenia. 

Obžalovaní mali na Slovensku založené spoločnosti LABOR, LV-LK a ELT Servis, cez ktoré uzatvárali zmluvy so slovenskými firmami o dodávke robotníkov z Ukrajiny a fakturovali práce. Ukrajincov, ktorým skupina okolo Alexandra P. umožnila nelegálnu prácu na Slovensku, administratívne cudzinecká polícia vyhostila po zistení veci. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies