Ukrajincom zasiahnutým konfliktom pomáha pobyt na Zemplínskej Šírave

NETKY.SK • 22 August 2015, 16:08 • 2 min
Ukrajincom zasiahnutým konfliktom pomáha pobyt na Zemplínskej Šírave

KALUŽA - Dvadsaťjeden detí z Ukrajiny, postihnutej ozbrojeným konfliktom, sa v týchto dňoch rekreuje na Zemplínskej Šírave.

slovakia

left justify in out

Ide o dvojtýždňový detský letný tábor pripravený v rámci slovenskej humanitárnej pomoci pre Ukrajinu. Deťom, ktorých otcovia zahynuli alebo slúžia ako vojaci na línii ozbrojeného konfliktu, pomáha spríjemniť prázdninový čas.

 

Zároveň sa v rámci už piateho tohtoročného turnusu rehabilitačných pobytov v hoteli Granit v obci Kaluža v okrese Michalovce aktuálne zotavuje 19 dospelých Ukrajincov, ktorí následkom konfliktu utrpeli ťažké zranenia alebo rôzne psychické traumy.

 

"Tento rok sa nám podarilo na Zemplínskej Šírave už zrehabilitovať do stovky dospelých a v súčasnosti máme aj detský tábor. Myslíme si, že táto forma je dôležitá práve pre to, že vieme pomôcť konkrétnym ľuďom," povedal novinárom Michal Mlynár, šéf sekcie medzinárodných organizácií, rozvojovej a humanitárnej pomoci rezortu slovenskej diplomacie.

 

Ozdravné pobyty sú pre pozostalé matky s deťmi, priamych účastníkov bojov či presídlené osoby. Celkovo by v tomto roku mal počet rehabilitovaných dosiahnuť 122 osôb, čím sa Slovensko stáva lídrom v poskytovaní tohto typu pomoci.

 

Program pre detský tábor priblížila zástupkyňa riaditeľa hotela Ľuboslava Lupjanová. "Väčšinou deti využívajú náš areál, kde sú tenisové kurty, rôzne ihriská, minigolf, plavecký bazén. Majú dva vstupy do thermalparku, plavbu loďou, výlet k Morskému oku, popoludní, keď je slnečno, využívajú pláž zariadenia," povedala.

 

Ukrajinské deti i dospelí vyjadrujú s pobytom na východnom Slovensku spokojnosť. "Najviac sa mi páčilo v bazénoch na termálnom kúpalisku," povedala 14-ročná Miroslava z Užhorodu.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona