Ukrajincom blahoželal prezident USA Barack Obama, voľby ocenili aj lídri EÚ

NETKY.SK • 27 Október 2014, 18:38 • 2 min
Ukrajincom blahoželal prezident USA Barack Obama, voľby ocenili aj lídri EÚ

WASHINGTON/BRUSEL - Prezident USA Barack Obama blahoželal dnes Ukrajincom k úspešným parlamentným voľbám a privítal, že hlasovanie prebehlo pokojne napriek ťažkej situácii v niektorých regiónoch krajiny.

slovakia

left justify in out

Najvyšší americký predstaviteľ však poukázal na fakt, že ruské úrady na polostrove Krym a ruskou stranou podporovaní separatisti v niektorých oblastiach východnej Ukrajiny zabránili občanom využiť ich demokratické práva.
     

Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso v spoločnom vyhlásení ocenili priebeh predčasných parlamentných volieb na Ukrajine.
     

Podľa ich slov boli voľby víťazstvom ukrajinského ľudu a demokracie. Lídri Európskej únie vyjadrili na základe výsledkov volieb presvedčenie, že sa treba usilovať o široký národný konsenzus, aby sa urýchlil proces nevyhnutných politických a hospodárskych reforiem v krajine.
     

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz zdôraznil vo svojom vyhlásení odvahu a túžbu po demokracii ukrajinského ľudu. Pripomenul, že začiatok obnovy demokratických inštitúcií v krajine sa spája s demokratickým odporom účastníkov demonštrácií na kyjevskom Majdane, že dôležitou etapou boli prezidentské voľby a že sa teraz tento proces zavŕšil parlamentnými voľbami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies