Ukrajinci varujú Rusov pred útokmi na Krym. Žije tam i pol milióna Ukrajincov a Tatarov

NETKY.SK • 12 August 2022, 16:23 • 2 min
Ukrajinci varujú Rusov pred útokmi na Krym. Žije tam i pol milióna Ukrajincov a Tatarov

KYJEV/KRYM - Ukrajinský prezident vyhlásil, že vojna neskončí skôr, ako nezíska Krym, dnes ale vyzval ostatných predstaviteľov svojej vlády, aby nezverejňovali ukrajinské vojenské zámery.

slovakia

left justify in out

Nie je celkom jasné, či jeho ministerstvo obrany zverejnilo svoje varovanie pre všetkých Rusov týkajúce sa Krymu predtým alebo až potom. K samotným dvánastim výbuchom na anektovanom Kryme sa Ukrajinci priznali až na druhý deň.

 

Útok si vyžiadal obete i zranených a najmä zahraničné médiá zverejnili fotky stoviek turistov utekajúcich z pláže na Kryme. Je celkom možné, že niektorí z nich boli aj Ukrajinci, podľa oficálnych štatistík populáciu Krymu tvorí jeden a pol milióna Rusov, pol milióna Ukrajincov a takmer pol milióna Krymských Tatarov.

 

Z domova: Visolajský: Tritisíc lekárov podáva výpovede

 

img

 

Ministerstvo obrany zverejnilo na svojej oficiálnej stránke zábery z výbuchov v oblasti. Vo videu je nahratý aj odkaz pre Rusov( nie je zrejmé, prečo Ukrajina napriek tomu, že Krym anektovalo Rusko, nespomína aj svojich obyvateľov a Tatarov). „Mali ste iste niekoľko možností, ako stráviť tohtoročnú dovolenku, ak ste si vybrali Krym - vybrali ste si veľmi zle," znie z videa.

 

Podľa The Guardian aj fakt, že sa Ukrajina zdráhala priznať útok na Krym a niektorí jej predstavitelia z neho dokonca obviňovali Rusko, naznačuje, že sa ukrajinské vojenské sily chystajú k novým útokom na Krym. Otázkou je za akú cenu, Rusi sa od začiatku vojny na Ukrajine vyjadrujú, že ak by Ukrajina alebo ktokoľvek iný napadli priamo ich územie, nebudú váhať použiť jadrové zbrane. Krym Rusi za svoje územie rozhodne považujú.

 

img

 

The Guardian tiež uviedol: „Útočníci určite vedeli, na čo mieria, pravdepodobne zasiahli viac ako jeden sklad paliva, umiestnený nerozumne v blízkosti lietadla, čo viedlo k intenzívnym výbuchom a požiarom, ktorých dopad možno vidieť nielen zo satelitných snímok, ale aj z videa, na ktorých je "reťaz" vyhorených áut zaparkovaných neďaleko. Takáto presnosť sa dá dosiahnuť len s veľmi presnou útočnou technikou, a to by malo Rusov znepokojiť."  

 

Zo sveta: Českého expremiéra vyšetruje francúzska polícia!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies