Ukrajinci utekajú pred vojnou, chcú sa dostať na Slovensko

NETKY.SK • 4 August 2014, 08:45 • 2 min
Ukrajinci utekajú pred vojnou, chcú sa dostať na Slovensko

BRATISLAVA - Ľudia na Ukrajine pre mobilizáciu hľadajú spôsob, ako sa dostať preč z krajiny, píše denník SME v článku s názvom "Vojna núti hľadať predkov".

slovakia

left justify in out

Nástup do armády najviac hrozí mužom do 40 rokov. Povolať však môžu aj šesťdesiatnikov. Krajanské spolky od začiatku vojny evidujú zvýšený záujem ľudí, ktorí cez ne kontaktujú archívy v Prahe a Bratislave a snažia sa získať doklad o slovenskom pôvode. Kto má slovenských predkov do tretieho pokolenia, môže podľa šéfa Užhorodského spolku Slovákov Ivana Letka získať status zahraničného Slováka a ľahšie sa presunúť k nám.

 

Na Ukrajine oficiálne žije sedemtisíc Slovákov, podľa odhadov krajanských spolkov však až 14-tisíc. Až 95 percent z nich býva na západnej Ukrajine. Ministerstvo vnútra je na rozdiel od ukrajinských Slovákov pokojné.

 

"Zatiaľ v tomto smere nepodnikáme žiadne kroky, keďže neevidujeme oficiálnu žiadosť zo strany ukrajinských Slovákov", uviedol Ivan Netík, šéf tlačového odboru ministerstva. Ak taká žiadosť príde, ministerstvo  sa ňou bude zaoberať. Denník sa venuje téme na prvej a druhej strane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies