Ukrajinci utekajú pred vojnou a stagnujúcou ekonomikou do Európy

NETKY.SK • 4 December 2014, 13:24 • 2 min
Ukrajinci utekajú pred vojnou a stagnujúcou ekonomikou do Európy

LONDÝN - Takmer milión ľudí opustil východnú Ukrajinu od apríla, keď sa tam proruskí separatisti zmocnili pohraničných území, pričom v ostatných dvoch mesiacoch tento odlev narastal, napísala dnes agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pred bojmi, v ktorých už prišlo o život vyše 4300 ľudí, a ekonomikou v troskách utekajú zväčša do iných častí Ukrajiny; tisíce z nich však hľadajú nový život v Rusku a čoraz viac aj v Európskej únii.
     

Mnohí z nich využívajú "služby" zločineckých skupín v Poľsku, pobaltských krajinách a na Ukrajine, ktoré ponúkajú falošné alebo sfalšované doklady EÚ plus možnosť dopravy do západnej Európy, kde sú náhodné kontroly dokladov mimoriadne zriedkavé, uviedol Reuters, ktorý sa rozprával s viacerými z utekajúcich Ukrajincov.
     

Podľa Eurostatu udelili členské štáty EÚ tento rok povolenie na pobyt 236.700 Ukrajincom, pričom 171.800 z nich udelilo Poľsko, ktoré je jednou z hlavných trás pre Ukrajincov smerujúcich do západnej Európy.
     

Podľa správy agentúry Reuters je terajší odlev Ukrajincov do zahraničia mierny v porovnaní s exodom v roku 1991 počas rozpadu Sovietskeho zväzu alebo židovskou emigráciou. 
     

Niektorí muži uvádzajú, že odchádzajú zo strachu, že budú povolaní do služby v slabo vyzbrojenej ukrajinskej armáde, ktorá bojuje s povstalcami podporovanými Ruskom. Pre mnohých ďalších je hlavným dôvodom cesty snaha nájsť prijateľne platenú prácu.
     

Medzi obľúbené ciele Ukrajincov patria Nemecko, Taliansko, Španielsko a Portugalsko. Ich záujem o Britániu podľa agentúry obmedzujú prísnejšie pohraničné kontroly ako inde v EÚ.
     

"Migranti prichádzajú za lepším životom, ale vznikajú tu srdcervúce situácie: matky opustili svoje deti na Ukrajine a komunikujú s nimi iba cez Skype," citoval Reuters riaditeľa Ukrajinského inštitútu v Londýne Andyho Hundera. Zdôraznil, že ženy zarobia svojim deťom na obživu, "ale musia ich opustiť" a ak sa dostali do EÚ ilegálne, nemôžu sa vracať domov na návštevy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies