Ukrajinci sú zúfalí: Počas Janukovyčovej vlády z rozpočtu zmizlo 37 miliárd dolárov!

NETKY.SK • 28 Február 2014, 09:05 • 2 min
Ukrajinci sú zúfalí: Počas Janukovyčovej vlády z rozpočtu zmizlo 37 miliárd dolárov!

KYJEV - Počas vlády zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča zmizli zo štátnej pokladnice peniaze v hodnote 37 miliárd dolárov. Informoval o tom vo štvrtok nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zároveň varoval, že na záchranu ekonomiky sú potrebné nepopulárne opatrenia. Krajina podľa neho naliehavo potrebuje finančnú pomoc od Medzinárodného menového fondu, ktorého predstavitelia majú pricestovať do Kyjeva budúci týždeň. Dôvodom je okrem iného tiež výrazný pokles domácej meny a zvyšujúce sa obavy z nízkej úrovne devízových rezerv.

 
Jaceňuk ďalej povedal, že navyše k chýbajúcim 37 mld. USD v rozpočte krajiny počas trojročnej Janukovyčovej vlády z krajiny odtieklo 70 mld. USD, hoci konkrétne neuviedol, aký objem z tohto odlevu kapitálu bol nelegálny. "Chcem vám povedať, že štátna pokladnica bola vykradnutá a je prázdna,“ povedal pred národným zhromaždením. "Tridsaťsedem miliárd získaných z úverov zmizlo neznámym smerom... a z ukrajinského finančného systému odtieklo na offshore účty 70 mld. USD,“ dodal. 

Suma 70 mld. USD sa pri súčasnom výmennom kurze rovná približne polovici hrubého domáceho produktu krajiny za minulý rok. V štátnej pokladnici v súčasnosti zostalo 430 mil. USD, povedal Jaceňuk. Švajčiarska vláda krátko po prejave nového premiéra nariadila svojim bankám v krajine, aby zmrazili všetky finančné prostriedky spojené s Janukovyčom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies