Ukrajinci stále odoberajú zo Slovenska menej plynu

NETKY.SK • 29 Jún 2015, 13:47 • 2 min
Ukrajinci stále odoberajú zo Slovenska menej plynu

BRATISLAVA - Ukrajinci stále odoberajú zo Slovenska menej plynu, ako im dokáže slovenský prepravca zemného plynu, spoločnosť Eustream, prostredníctvom reverzného plynovodu Vojany - Užhorod prepraviť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan, tento stav už trvá od začiatku mája tohto roka. "Vytvorili sme všetky predpoklady, aby sa plynovod mohol dlhodobo a v plnej miere využívať. Samotné využívanie plynovodu je v gescii ukrajinskej strany," povedal Chuguryan.

 

V súčasnosti je prietok plynu cez plynovod Vojany-Užhorod na úrovni necelých 21 miliónov metrov kubických denne. Kapacita plynovodu pritom umožňuje prepravovať denne až 40 miliónov metrov kubických plynu. Slovenský prepravca plynu nechcel špekulovať, prečo Ukrajinci odoberajú zo Slovenska menej plynu. Dôvody by mali vedieť samotné dodávateľské spoločnosti, ktoré si prenajali od Eustreamu prepravné kapacity reverzného slovensko-ukrajinského plynovodu. „Shipperi nás neinformujú o dôvodoch svojich obchodných operácií. Ale v zmysle ukrajinskou stranou medializovaných informácií to pravdepodobne súvisí so zľavou na plyn poskytnutou ruskou stranou,“ konštatoval Chuguryan. 

 

Ukrajinská strana prednedávnom pritom ešte na Slovensko tlačila, aby zrealizovalo reverzný chod plynu zo západu na východ na hlavnom plynovode, cez ktorý dodáva plyn pre krajiny Európy ruský Gazprom. Ukrajinci totiž chceli zo Slovenska odoberať viac plynu, ako umožňuje zrekonštruovaný plynovod Vojany - Užhorod, ktorý má v súčasnosti ročnú kapacitu 14,6 miliardy metrov kubických. Ukrajinská spoločnosť Naftogaz vraj mala podľa agentúry Bloomberg zdôvodniť plánované zníženie dodávok plynu poklesom cien ropy a odstránením vývozných taríf, čo prispelo k zníženiu ceny dovozov z Ruska. 

 

Ukrajinská strana zašla pri plyne ešte ďalej. Zaslala Európskej únii list, v ktorom obviňuje Slovensko, že má uzavretú zmluvu s ruským Gazpromom v rozpore s európskou legislatívou. Sťažnosť naši východní susedia poslali do Bruselu bez toho, aby predtým oslovili s vysvetlením slovenskú stranu. Ukrajina tvrdí, že Slovensko porušuje legislatívu tým, že umožňuje Gazpromu nepovoliť reverzný tok plynu na Ukrajinu kľúčovým plynovodom. 

 

Sťažnosť Ukrajiny na prepravný kontrakt Eustreamu s ruskou spoločnosťou Gazprom je podľa Chuguryana neopodstatnená. "Prevádzka meracej stanice nie je upravená v uvedenom kontrakte, ale v samostatných kontraktoch upravujúcich technické podmienky prepravy. Pričom tieto kontrakty nie sú súčasťou prepravného kontraktu," reagoval na minulotýždňové obvinenia Ukrajincov Chuguryan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies